ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ:

«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΠΟΣΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΤΟΝΝΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΜΕΤΡΑΕΙ ΕΙΣΡΟΕΣ – ΕΚΡΟΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ»

«ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΣΥΛΙΕΣ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ»

Σας αποστέλλουμε για ενημέρωσή σας ανάρτηση του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Τερενς Κουίκ.

«Το ελληνικό κράτος δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πόσα πρατήρια και δεξαμενές καυσίμων υπάρχουν» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Yφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού τον συντονισμό των Yπηρεσιών και των Yπουργείων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Δεν ξέρουν πόσες δεξαμενές καυσίμων πάνω από 5 τόνους υπάρχουν. Όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε επιχειρήσεις αλλά και σε εταιρίες εμπορίας καυσίμων. Δεν ξέρουμε που είναι αποθηκευτικοί χώροι καυσίμων. Αυτά θα μπούνε όλα σε μία σειρά. Από το λαθρεμπόριο καυσίμων, άλλοι λένε ότι το κράτος χάνει 1 δισ., άλλοι λένε 5,5 δισ. Δεν είναι μόνο τα πρατήρια, έχουμε βάλει σύστημα εκροών-εισροών στα πρατήρια και δεν έχουμε βάλει πουθενά αλλού. Μα πουθενά αλλού. Ούτε καν στην πηγή του. Μόνο τα βενζινάδικα ενδεχομένως να κλέβουν;»

«Εγώ ήδη θα κάνω και τη σχετική εισήγηση σε μια νέα σύσκεψη, η οποία θα γίνει υπό τον υπουργό πάταξης της Διαφθοράς, Παναγ. Νικολούδη την Παρασκευή» λέει ο κ. Κουίκ και σημειώνει: «κάποιοι, είχαν από προηγούμενες κυβερνήσεις μια ιδιότυπη ασυλία. Μια ασυλία, η οποία γενικώς τους προστάτευε, όχι προσωπικά, αλλά γενικώς. Γενικώς δεν είχαν τη διάθεση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Δεν έγινε ποτέ. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα το κάνει, θα το κάνει πράξη. Γι’ αυτό λέω, ότι είναι αμαρτία να υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση την ώρα που αυτοί τουλάχιστον μπορεί να προσφέρει και σε αυτό το πεδίο»

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του, ο κ. Κουίκ τονίζει: «Προτεραιότητα νούμερο ένα, να καταλάβει ο κόσμος, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πιασμένη από κανένα συμφέρον, δεν είμαστε οι άνθρωποι των συμφερόντων, άρα μπορούμε να πατάξουμε τη διαφθορά έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο, ότι δεν είμαστε πιασμένοι.

Το δεύτερο είναι, ότι θα πρέπει να δείξουμε στο κόσμο, ότι εκεί όπου θα πάρουμε σκληρά μέτρα, όπου θα τον πονέσουνε στην τσέπη, ότι εμείς όμως βρίσκουμε τα αντίμετρα, βρίσκουμε τα ισοδύναμα, τα οποία θα μας δώσουν το περιθώριο να λασκάρουμε κάποιο από τα μέτρα, αφού ρητώς προβλέπεται και από τη συμφωνία την τριετή. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται στην ελληνική κυβέρνηση με βάση αυτή τη συμφωνία να μπορεί να άρει ένα νόμο που έχει βάλει και να τον αντικαταστήσει με κάτι άλλο, από τη στιγμή που είναι τα πρέποντα ισοδύναμα».

Ο Yφυπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει, ότι η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη για «χιλιάδες καταθέσεις τις οποίες πρέπει να ελέγξουμε. Ο κατάλογος είναι έτοιμος. Έχουμε ήδη συμφωνήσει και με του Ελβετούς και αυτό που θα σας πω δεν αφορά μόνο τους Ελβετούς, αφορά τις καταθέσεις των αδήλωτων, των μαύρων χρημάτων σε όλο τον πλανήτη. Όποιος δεν τα δηλώσει θα έχει 40% πρόστιμο. Όποιος τα δηλώσει, 21% για να πάρει την απαλλαγή του. Και με αυτόν τον τρόπο δεν αγιάζουμε την φοροδιαφυγή , απλά και μόνο εντοπίζουμε τα χρήματα και βεβαίως βάζουμε μεγάλο έσοδο στο ταμείο. Από τη λίστα Λαγκάρντ που το αναφέρατε πριν οι Ισπανοί κέρδισαν 7,5 δισεκατομμύρια. Και επί τρία χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα. Ούτε ένα ευρώ».

Η συνέντευξη του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναλάβατε τον συντονισμό των υπουργείων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Θα έλεγα όμως ότι αργήσατε, η κυβέρνηση όχι εσείς προσωπικά. Αργήσατε πέντε ολόκληρους μήνες. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Απ.: Θα έλεγα, ότι αυτή είναι μια υστέρηση, καθυστέρηση η οποία αφορά διαχρονικά το πολιτικό γίγνεσθαι διακομματικά και διακυβερνητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας για την όποια πεντάμηνη καθυστέρηση μας αναλογεί. Είναι γεγονός, ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες με πάρα πολύ επιμέλεια, γιατί υπήρξε και εισαγγελέας στη δίωξη του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει κτίσει πολύ γερές υποδομές και σε αυτό το διάστημα πέρασε και την τροπολογία η οποία αφορά το πράσινο φως για να ασκήσουμε δίωξη, έρευνα, όπως θέλετε να πείτε το, για το λαθρεμπόριο καυσίμων και όχι μόνο, αλλά ακόμη και για τον επαναπατρισμό των χρημάτων εκείνων που έχουν βγει έξω χωρίς να είναι δηλωμένα.

Τα μαύρα λεφτά, τα αδήλωτα λεφτά – όπως θέλετε πείτε το – άρα όλα αυτά σε χρόνο μηδέν. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, μπαίνουν γρήγορα και νομίζω, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εάν υπογράψει και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο κύριος Αλεξιάδης, θα πάρει τη σειρά, ώστε αν όχι αυτή τη εβδομάδα την άλλη εβδομάδα να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Απ.: Προτεραιότητα νούμερο 1, να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πιασμένη από κανένα συμφέρον δεν είμαστε οι άνθρωποι των συμφερόντων άρα μπορούμε να πατάξουμε τη διαφθορά έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν είμαστε πιασμένοι.

Το δεύτερο είναι, ότι θα πρέπει να δείξουμε στον κόσμο, ότι εκεί όπου θα πάρουμε σκληρά μέτρα, όπου θα τον πονέσουνε στην τσέπη, εμείς όμως βρίσκουμε τα αντίμετρα βρίσκουμε τα ισοδύναμα τα οποία θα μας δώσουν το περιθώριο να λασκάρουμε κάποιο από τα μέτρα αφού ρητώς προβλέπεται και από τη συμφωνία την τριετή. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται στην ελληνική κυβέρνηση με βάση αυτή τη συμφωνία να μπορεί να άρει έναν νόμο που έχει βάλει και να τον αντικαταστήσει με κάτι άλλο από τη στιγμή που είναι τα πρέποντα ισοδύναμα. Έχουμε συνεπώς χιλιάδες καταθέσεις τις οποίες πρέπει να ελέγξουμε ο κατάλογος είναι έτοιμος.

Ερ.: Μιλάμε για λίστα Λαγκάρντ, Λίστα Λιστενχστάιν, Λίστα Λονδίνου, λίστα offshore…
Δεν είναι μόνο αυτά. Είναι ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει έχουμε κάνει και τη συμφωνία με του Ελβετούς και αυτό που θα σας πω δεν αφορά μόνο τους Ελβετούς, αφορά τις καταθέσεις των αδήλωτων των μαύρων χρημάτων σε όλο τον πλανήτη. Όποιος δεν τα δηλώσει θα έχει 40% πρόστιμο. Όποιος τα δηλώσει 21% για να πάρει την απαλλαγή του. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν αγιάζουμε την φοροδιαφυγή, απλά και μόνο εντοπίζουμε τα χρήματα και βεβαίως βάζουμε μεγάλο έσοδο στο ταμείο. Από τη λίστα Λαγκάρντ που το αναφέρατε πριν οι Ισπανοί κέρδισαν 7,5 δισεκατομμύρια. Και επί τρία χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα. Ούτε ένα ευρώ.

Ερ.: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Ήταν μόνο θέμα αδράνειας;

Απ.: Δεν ξέρω αν ήταν θέμα αδράνειας ή όχι, πάντως είναι βέβαιο ότι και οι υπηρεσίες οι οποίες ασκούν τους ελέγχους, τούς ασκούν και κάτω από γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν είναι πολύ εύκολο να ελέγξεις τις offshore εταιρείες στο εξωτερικό και τις παρά τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές. Ανακατεύονται Υπουργοί Εξωτερικών, τραπεζικά συστήματα, διεθνή, παρόλα αυτά όμως όπως οι Ισπανοί έβγαλαν την άκρη έτσι θα τη βγάλουμε κι εμείς. Και θα πάρουμε το «know how» απ’ έξω, πως το κάνανε. Να δούμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε κι εμείς εδώ. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και στα θέματα της πάταξης των καυσίμων. Να σας πω που δεν το γνωρίζετε: Το ελληνικό κράτος δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πόσα πρατήρια υπάρχουν. Δεν ξέρει..

Ερ.: Είναι τραγικό αυτό κύριε Κουίκ…

Απ.: Δεν ξέρουν πόσες δεξαμενές καυσίμων πάνω από 5 τόνους υπάρχουν. Όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε επιχειρήσεις, αλλά και σε εταιρίες εμπορίας καυσίμων. Δεν ξέρουμε που είναι αποθηκευτικοί χώροι καυσίμων. Αυτά θα μπούνε όλα σε μία σειρά. Εγώ ήδη θα κάνω και τη σχετική εισήγηση σε μια νέα σύσκεψη η οποία θα γίνει υπό τον κύριο Νικολούδη την Παρασκευή.

Ερ.: Κύριε υπουργέ, ο κόσμος εδώ και χρόνια λέει ότι πρέπει να γυρίσουν τα κλεμμένα, αλλά δεν βλέπει φως. Γιατί πιστεύετε ότι θα πετύχετε εσείς ή η κυβέρνησή σας εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι;

Απ.: Ξέρουμε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εξάλλου, αν το θέλετε θεωρητικά, εγώ δεν σας λέω τυπικά, θεωρητικά, εκείνοι οι οποίοι έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια δεν μπορεί να είναι ο μικρομεσαίος, αλλά είναι σαφές ότι κοιτάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα πολιτικά πιστεύω, που σημαίνει επίσης, ότι από προηγούμενες κυβερνήσεις είχανε μια ιδιότυπη ασυλία, ασυλία η οποία γενικώς τους προστάτευε, όχι προσωπικά, αλλά γενικώς. Γενικώς δεν είχαν την διάθεση να τον πατάξουν, πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει, εγώ δημοσιογραφικά, ότι πάμε να πατάξουμε τους μπαταχτσήδες φοροφυγάδες. Δεν έγινε ποτέ. Εγώ πιστεύω, ότι αυτή η κυβέρνηση θα το κάνει, θα το κάνει πράξη και γι’ αυτό λέω ότι είναι αμαρτία να υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση την ώρα που αυτοί τουλάχιστον μπορεί να προσφέρει και σε αυτό το πεδίο.

Ερ.: Κύριε Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Πόσα περίπου χρήματα προσδοκάτε να φέρετε στα ταμεία από την πάταξη της φοροδιαφυγής πάσης φύσεως;

Απ.: Έχουμε πολλών ειδών φοροδιαφυγές ή θέματα διαφθοράς που στερούν από τα κρατικά ταμεία χρήματα, είναι το λαθρεμπόριο της αγοράς, το παραεμπόριο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις των εμπόρων είναι περίπου 7 δισ. το χρόνο. Δεν είναι λίγα. Και δεν υπάρχει ούτε ένα μικτό συνεργείο, δηλαδή ένα συνεργείο να βγει ένας εφοριακός, ένας της περιφέρειας και ένας της αστυνομίας που να σταματάει τα φορτηγά τα οποία έρχονται από την Βουλγαρία και να κάνει τυπικούς ελέγχους. Έστω και τυπικούς ελέγχους. Οργιάζει το εμπόριο από εκεί. Οργιάζει. Μετά το λαθρεμπόριο καυσίμων. Σας το είπα. Οι αδήλωτες καταθέσεις. Σας το είπα. Το μαύρο χρήμα, ακόμα και από τζόγο. Είναι πολλά τα πεδία από τα οποία μπορεί να εισπράξει το δημόσιο. Υπολογίζουνε, να σας πω κάτι, λαθρεμπόριο καυσίμων, άλλοι λένε 1 δισ., άλλοι λένε 5,5 δισ. και το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν είναι μόνο τα πρατήρια, έχουμε βάλει σύστημα εκροών-εισροών στα πρατήρια και δεν έχουμε βάλει πουθενά αλλού. Μα πουθενά αλλού. Ούτε καν στην πηγή του. Μόνο τα βενζινάδικα ενδεχομένως να κλέβουνε; Σας το βάζω σαν παράδειγμα. Και να μην σας πω βεβαίως ότι έχουμε μεγάλη εισφοροδιαφυγή και από διακίνηση στην κανονική αγορά των προϊόντων. Δηλαδή, ΦΠΑ.

Τώρα ξέρετε, ότι όλη αυτή η κρίση που έχει βάλει τον Έλληνα στο να χρησιμοποιεί την κάρτα του, είτε είναι η DEBIT είτε είναι CREDIT, είτε είναι η CASH CARD, είτε είναι η πιστωτική, είτε είναι η χρεωστική, αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να συλλαμβάνεται ο ΦΠΑ στην πηγή του και να χρεώνεται και ο έμπορος και ο καταναλωτής. Ο ένας για το τι ξόδεψε και ο άλλος για το τι πούλησε. Έχει μέσα σε όλη αυτή δυστυχώς την αναταραχή και τη δυστυχία την οποία προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και πόσο μάλλον στους συνταξιούχους έχει όμως βελτιώσει τη σχέση μας με την κάρτα την πλαστική που θα βοηθήσει την πάταξη της φοροδιαφυγής».