ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 10-07-2015          Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-21:00                         Ναό Ἁγίας Ὄλγας Καλοῦ Νεροῦ.

 

Σάββατο 11-07-2015          Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                         Ἁγίας Εὐφημίας Δασοχωρίου.

 

Κυριακή 12-7-2015         Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου

ΩΡΑ: 07:00-10:30                      Ἄνω Καρυοφύτου.

 

Δευτέρα 13-7-2015                Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-21:00                        Ναό Ἁγίου Νικοδήμου Ἐξοχῆς.

 

Τρίτη 14-07-2015              Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                         Ναό Ἁγίου Νικοδήμου Ἐξοχῆς.

 

Τετάρτη 15-7-2015                Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Κοιμητηριακό Ναό Ἁγίων Κηρύκου καί Ἰουλίττης

Ξάνθης.

 

Πέμπτη 16-7-2015                  Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν

ΩΡΑ: 19:00-21:00                        Παρεκκλήσιον Ἁγίας Μαρίνης Εὐμοίρου.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η Αισιοδοξια Του Χριστιανικου Μηνυματοσ»

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Χριστός απευθύνεται στον παράλυτο της Καπερναούμ λέγοντας: «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου». Από τη μια μεριά ο σωματικά ασθενής ζητά γιατρειά και από την άλλη ο Χριστός του προσφέρει απαλλαγή από τις αμαρτίες.

Ο Χριστός δεν πολέμησε μόνο την αρρώστεια της ψυχής, αντιμετώπισε και την αρρώστεια του σώματος. Από την εποχή εκείνη, μέχρι σήμερα η αρρώστεια δεν σταμάτησε, ούτε η φθοροποιός επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα.

Δια μέσου των αιώνων αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η ιατρική. Ατελής τα χρόνια εκείνα. Σήμερα, ικανή να αντιμετωπίσει με τις γνώσεις της και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα πολλές απ’ τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στη διάθεσή της τα σύγχρονα νοσοκομεία και τα πολλά επιτεύγματα της επιστήμης.

Η ιατρική επιστήμη είναι δώρο του Θεού στο ανθρώπινο γένος. «Αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού». Ο Δημιουργός με την πανσοφία και την απέραντη δύναμη, έδωσε στους ανθρώπους την επιστήμη, για να χαίρονται τα θαυμαστά Του έργα και να Τον δοξάζουν.

Μια δεύτερη διαπίστωση είναι πως οι δυνατότητες της ιατρικής έχουν τα όριά τους. Και εδώ είναι απαραίτητο να προσθέσουμε την τρίτη διαπίστωση. Πιο πάνω απ’ την ανθρώπινη επιστήμη στέκεται ο παντοδύναμος Θεός. Αυτός, χωρίς νυστέρια και φάρμακα μπορεί να «εγείρη τον άνθρωπο εκ κλίνης οδύνης αυτού».

«Και περιήγεν όλην την Γαλιλαίαν ο Ιησούς…θεραπεύων πάσαν νόσον». Με μια όμως προϋπόθεση, την πίστη. Έπρεπε οι άρρωστοι που θα πήγαιναν σ’ Αυτόν να έχουν θερμή και ακλόνητη πίστη. Πίστη στην αγάπη Του, στην παντοδυναμία Του, στη θεία Του αποστολή.

Όταν παραδίνεται κανείς στη χάρη του Θεού γαληνεύει, παίρνει νέα δύναμη για να υπομείνει και τις πιο δύσκολες διαδικασίες θεραπευτικής αγωγής με καρτερία και ελπίδα. Πολύς λόγος έγινε τελευταία σχετικά με τη μεταφορά του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας σε μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών. Η παρουσία του Ιερού Λειψάνου δεν είχε σκοπό να υποκαταστήσει τους γιατρούς, αλλά ως ορατή φανέρωση της θείας Χάριτος και σημείο της νίκης κατά της φθοράς, μεταφέρθηκε για να ενισχύσει τους ασθενείς στη δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους.

Αδελφοί άρρωστοι και πονεμένοι, προσέξτε αυτή την αλήθεια. Δε θα εγκαταλείψουμε βέβαια το γιατρό. Γιατί «αυτόν έκτισεν Κύριος». Αλλά πάνω από αυτόν θα βάλουμε τον παντοδύναμο Θεό.