Με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1, 8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.

Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις.Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων .

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί.

Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή κα θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι.

Πρωτοβουλία του καγκελάριου Φάιμαν για συμφωνία μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο την σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών και την επίτευξη συμφωνίας, ανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό, τονίζοντας η κρίση δεν δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους προσπάθειες για μια συμφωνία επιμήκυνσης του προγράμματος που θα δώσει ανάσα , όχι μόνο άμεσα , αλλά και για τα επόμενα δύο, τρία και πέντε χρόνια όπως είπε χαρακτηριστικά .

Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια λύση, που δεν έχουμε ακόμη, είπε ο κ. Φάιμαν και τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου και να έχουν αποτέλεσμα. Υπόσχομαι, σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι θα σας υποστηρίξω πλήρως , ενώ σημείωσε ότι και ο κ. Γιούνκερ θέλει συμφωνία. Ο χρονικός ορίζοντας διευκρίνισε ο κ. Φάιμαν, έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να περάσουν την συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους και οι προθεσμίες επιβάλλουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ