Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξέφρασε χθες (10/6/2015) ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την Τουρκία.
Ειδικότερα ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε: «Καταψήφισα την Έκθεση γιατί ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δηλώνω για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Τονίζω επιπλέον ότι: Πρώτον η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεύτερον, η Τουρκία διατηρεί παράνομα σε ισχύ το casus belli κατά της Ελλάδας, στο βαθμό που η πατρίδα μου εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Τρίτον, η Τουρκία παραβιάζει παράνομα τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Τέταρτον, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. ενώ δεν αναγνωρίζει διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».