Παρουσίαση του βιβλίου «Διαμάντια Σωτηρίας και Αληθινής Ζωής – Πατερικά, Ιστορικά και Ψυχικά Αγγίγματα» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, στις 20.00.

Ο πατέρας Νικόλαος Κυνηγόπουλος, ένας ταπεινός ιερέας στη Μάνδρα, Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, γεννημένος το 1939 στο Μαργαρίτι Σταυρούπολης παρουσίασε ως τώρα πάνω από τριάντα βιβλία. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός της ειδικότητάς του, Λυκειάρχης και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ από το 1975 είναι ιερέας ασκώντας και τα ποιμαντικά και τα διδακτικά του καθήκοντα εκτός Ξάνθης.

Το 2010 επέστρεψε στη γενέτειρά του Ξάνθη και εξακολουθεί να ασχολείται με την Ποιμαντική Ψυχολογία και τα ποιμαντικά και θεραπευτικά πνευματικά θέματα. Εδώ και μια πενταετία μάλιστα είναι υπεύθυνος παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής, «Η συγγνώμη και ο άγνωστος εαυτός μου» από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, κάθε Σάββατο ώρα 9.30 με θέματα ποιμαντικής και θεραπευτικής ανθρωπογνωσίας.

Ο εκδοτικός οίκος Αδελφών Κυριακίδη α.ε. της Θεσσαλονίκης εξέδωσε το 2015 τον καλαίσθητο τόμο «Διαμάντια Σωτηρίας και Αληθινής Ζωής – Πατερικά, Ιστορικά και Ψυχικά Αγγίγματα» σελ. 320. Κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά παραθέτονται αποσπάσματα από πατέρες και όχι μόνο που απαντούν σε διαχρονικά θέματα και προβλήματα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας π. Νικόλαος ως εξής περιγράφει το νέο του Βιβλίο, που αποτελεί μια «Πρόταση» για τον άνθρωπο της εποχής μας.

«Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου νέου βιβλίου αποτελείται από ποικιλία θεμάτων που είναι ανθολογημένα από το χώρο της ανυπότακτης ιστορίας που δίνει τροφή στη θεμελιοκρατία του συντηρητισμού σε συνάρτηση με το μεσσιανισμό της ελπίδας.
Επίσης το βιβλίο εισέρχεται σε θέματα ψυχισμού με την επικουρία των Νηπτικών, Φιλοκαλλικών πατέρων και της σύγχρονης επιστημονικής ανθρωπογνωσίας με γνώμονα το «ανθρώπινο όρμημα» του Μ.Φωτίου. Γίνεται λόγος για την αγαθότητα του Θεού, το Γάμο, την υποκρισία, τη Θεία Λειτουργία, την ενεργητική πίστη, την αλαζονεία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις εσωτερικές ψυχικές συγκρούσεις, τις ακαταστασίες, τις διασπάσεις της ψυχής, η οποία βρίσκεται κάτω από το «περίπλασμα» και από το παραπέτασμα του σώματος κατά τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης. Καταλήγοντας τονίζεται η μεγάλη θεραπευτική αξία της Ταπείνωσης που αποκαλείται από τους Πατέρες της Eκκλησίας μας ‘Αγία Ταπείνωση’».

Η παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, στις 20.00.
Θα εισηγηθεί ο π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης – καθηγητής εκκλησιαστικού Λυκείου – Πρωτοσυγγελλεύων και ο Κων. Βαταμίδης, Ψυχολόγος.
Συντονιστής είναι ο Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος – συγγραφέας – ποιητής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα Της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Οργανωτής είναι το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.