Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Παναγιώτης Σαγκούρης

Τους δικαστές που απέρριψαν το αίτημά της για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους καταγγέλλει η Βίκυ Σταμάτη στα σημειώματα που άφησε πριν αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο.

Τους δικαστές που απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισής της καταγγέλλει η Β. Σταμάτη στα σημειώματά τηςΌπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου άφησε τρία σημειώματα, με τα οποία στρέφεται κατά των δικαστών που δεν της επιτρέπουν να αφεθεί ελεύθερη, υποστηρίζοντας πως είναι ανεπίτρεπτο μια μητέρα να είναι μακριά από το παιδί της.

«Στα σημειώματα (σκισμένες σελίδες) καταγγέλλει τους δικαστές που απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισής της, λέει ότι μια μητέρα πρέπει να είναι μαζί με το παιδί της, ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει και ότι δεν πρόκειται να περιμένει να πεθάνει στο ίδρυμα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι το σημείωμα είναι ασύντακτο και ασυνάρτητο και ότι ο γραφικός χαρακτήρας είναι κακός.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε απορριφθεί εκ νέου το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους. Όπως ανέφερε στην πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης, βρισκόταν σε «ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο», υποστήριζε ότι πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και ότι δεν κοιμάται πάνω από δύο ώρες την ημέρα.

Αναζητούν τον συνεργό της

Την ίδια ώρα, οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να εντοπίσουν το άτομο που βοήθησε τη Βίκυ Σταμάτη να αποδράσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το λουκέτο του ιδρύματος δεν ήταν παραβιασμένο αλλά ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος συνεργός της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου της άνοιξε την πόρτα, ώστε να «φύγει ως κυρία».

«Δεν είχαν οι φρουροί τα κλειδιά»

Όπως εξηγεί στο zougla.gr o κ. Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Υπουργείου Δικαιοσύνης (ΠΟΥΕΦ), οι συνάδελφοί του που είχαν την ευθύνη φύλαξης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για την απόδρασή της.

«Δεν ευθύνονται οι φρουροί για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη, καθώς το λουκέτο της καγκελόπορτας από την οποία έφυγε η κρατούμενη ήταν ανοιχτό και όχι παραβιασμένο. Τα κλειδιά του λουκέτου βρίσκονται συνεχώς στο γραφείο της προϊσταμένης του νοσοκομείου, δεν τα έχουν οι φρουροί.

» Χθες, στις 22.00 το βράδυ ανέλαβε η βραδινή βάρδια. Αφού έγινε έλεγχος του χώρου και ελέγχθηκε και η καγκελόπορτα, που πραγματικά ήταν κλειδωμένη, ανέλαβε υπηρεσία. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι το ποιος άνοιξε την πόρτα» τονίζει.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Χρήστου Σωτήραλη, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης.

Ο κ. Σωτήραλης, μιλώντας στο zougla.gr, υπογραμμίζει ότι οι φρουροί που είχαν υπηρεσία όταν απέδρασε η κα Σταμάτη δεν έχουν ευθύνη για το περιστατικό, καθώς, όπως σημείωσε και ο κ. Αναγνώστου, δεν είχαν τα κλειδιά που άνοιγαν την πόρτα.

«Πριν από ενάμιση χρόνο τα κλειδιά που άνοιγαν την πόρτα ήταν στην ευθύνη των φρουρών. Το νοσοκομείο, όμως, διαφώνησε με αυτήν την τακτική και ζήτησε τα κλειδιά να τα έχει το προσωπικό του νοσοκομείου» ανέφερε.

Δραματική έκκληση του Άκη στη Βίκυ Σταμάτη

Δραματική έκκληση έκανε ο κατηγορούμενος για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων Άκης Τσοχατζόπουλος στη σύζυγό του Βίκυ.

Η δήλωση φέρει τον τίτλο ΒΙΚΥ…!

«Όπου να είσαι, σου λέω, χωρίς να αγνοώ τις ευθύνες αυτών που σε οδήγησαν εχθές εδώ, ότι ο καλός δρόμος για να σμίξεις άμεσα με το παιδί μας και την οικογένειά σου, είναι να βρεθείς σύντομα στη φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών, εκείνων που τον τελευταίο χρόνο στο ίδρυμα σε στήριξαν και σε αγάπησαν.

» ΥΨΩΝΩ φωνή στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη, στην προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, για τη σωτηρία και την επιστροφή της, υγιής, στο παιδί της, της Βασιλικής Τσοχατζοπούλου-Σταμάτη».

Η τρύπα του Δρομοκαΐτειου

Τα κενά στο σύστημα επιτήρησης των τροφίμων και φύλαξης των εγκαταστάσεων του Δρομοκαΐτειου έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο μετά την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να βγει από το δωμάτιό της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και στη συνέχεια να διαφύγει από τους χώρους του ιδρύματος είναι πολλά, ενώ υπαρκτό είναι το σενάριο της παροχής βοήθειας «εκ των έσω». Για τις συνθήκες απόδρασης αλλά και για τυχόν συνεργούς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε κατεπείγουσα έρευνα.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εναντίον των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για ελευθέρωση κρατουμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός και αν από την προανάκριση προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος των συλληφθέντων.

Αυτοψία του zougla.gr αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα περίφραξης του Δρομοκαΐτειου, εντοπίζοντας τρία πιθανά σημεία διαφυγής της Βίκυς ΣταμάτηΌπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του zougla.gr, το ζητούμενο για τη Βίκυ Σταμάτη ήταν να μπορέσει να εξέλθει από το δωμάτιό της. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο τελευταίος έλεγχος έγινε στη 01.00 τα ξημερώματα, η τρόφιμος είχε στη διάθεσή της τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να μπορέσει να δραπετεύσει. Η απόδραση έγινε αντιληπτή στις 05.30 το πρωί. Δεδομένου ότι έξω από το δωμάτιό της υπήρχε φρουρός σε 24ωρη βάση, ο δρόμος διαφυγής της περνούσε από το παράθυρο. Πώς κατάφερε να ανοίξει το λουκέτο που ασφαλίζει τα κάγκελα αποτελεί βασικό ερώτημα που ζητεί επίμονα απάντηση.

Για την παραβίαση ή βίαιη θραύση του μηχανισμού απαιτείται η παρουσία ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος, το οποίο να λειτουργούσε σαν σφυρί. Αυτό, όμως, θα προκαλούσε σημαντικό θόρυβο, που θα έπρεπε να γίνει αντιληπτός -μέσα στην ησυχία της νύχτας- από τον φρουρό, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ο δικηγόρος της Φραγκίσκος Ραγκούσης, η κατάσταση της υγείας της ήταν ιδιαίτερα «εύθραυστη». Ως εκ τούτου, είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί αρκετές φορές, καθώς ήταν αδύναμη σωματικά.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Πρώιος Ισίδωρος αποποιήθηκε τις ευθύνες για την απόδραση της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη φρούρησή της. Παράλληλα, εκτίμησε σε δηλώσεις του στο zougla.gr πως κάποιοι συνήργησαν σε αυτό το γεγονός, εννοώντας άτομα του περιβάλλοντός της.

Τα τρία πιθανά σημεία διαφυγής

Έχοντας εξέλθει από το δωμάτιο, τα υπόλοιπα ήταν εύκολα. Εκμεταλλευόμενη το σκοτάδι, το μόνο που είχε να κάνει η Βίκυ Σταμάτη ήταν να βγει από την περίφραξη του ιδρύματος, κατά μήκος της οποίας παρατηρούνται σοβαρά κενά ασφαλείας.

Αυτοψία του zougla.gr αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων, εντοπίζοντας τρία πιθανά σημεία διαφυγής της συζύγου του πρώην υπουργού.