Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Είχα πολλά χρόνια να επισκεφτώ  τον «Πυρήνα» τον θαυμάσιο χώρο αναψυχής ανατολικά του Σελέρου που οργάνωσαν οι κυνηγοί της Ξάνθης και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Είναι ένας χώρος αναψυχής και φυσικής ιστορίας όπου ο επισκέπτης μπορεί να περάσει όμορφα και κυρίως τα παιδιά, να μάθουν για την άγρια πανίδα της περιοχής μας.

Οι κυνηγοί χωρίς καμία στήριξη έστησαν στην κυριολεξία έναν χώρο όπου μπορεί ο επισκέπτης να περάσει όμορφα και να πληροφορηθεί.

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι κυνηγοί της Ξάνθης οι οποίοι θα μπορούσαν άνετα με ένα μικρό αντίτιμο στους επισκέπτες να βγάλουν τα έξοδα της συντήρησης αυτής της πανέμορφης περιοχής.

Οι ίδιοι όμως προτιμούν να επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν λένε πώς αγαπούν το περιβάλλον το εννοούν.

Οι περίτεχνες εγκαταστάσεις, η μέριμνα για τα ζωντανά που φιλοξενούν η καθαριότητα, θα μπορούσε να εμπνεύσει την κάθε δημοτική αρχή να συνδράμει και να συμβάλει στηρίζοντας αυτήν την πρωτοβουλία.

Δυστυχώς οι δάσκαλοι και οι καθηγητές «βολεμένοι» στην καθημερινότητα τους δεν εισηγούνται στους προϊσταμένους τους να αφιερώσουν μία ημέρα από το διδακτικό τους πρόγραμμα για να επισκεφτούν τα παιδιά την περιοχή και  να διδαχθούν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να σταθεί αρωγός και να στηρίξει οικονομικά την όλη προσπάθεια και η επιστημονική κοινότητα να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια για να αυξηθεί η φιλοξενία και η ελευθέρωση των άγριων ζώων και πτηνών.

Δυστυχώς είχαν την τύχη μόνο τρία σχολεία από την Ξάνθη να επισκεφθούν αυτόν τον θαυμάσιο τόπο.

Τελικά με αυτήν τους την προσπάθεια οι κυνηγοί της Ξάνθης αποδεικνύουν περίτρανα ότι μπορούν να συμβιώσουν αγαστά με την φύση και καταρρίπτετε ο μύθος που προβάλλουν διάφορες οικολογικές οργανώσεις οι οποίες στο όνομα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος κλείνουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους σε τέτοιου είδους προσπάθειες που συνυπάρχουν με το περιβάλλον.

Δεν γνωρίζω τι γίνετε με τους κυνηγετικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, όμως αυτός της Ξάνθης, θα πρέπει να στηριχθεί από τους φορείς για να γίνει καλλίτερος σε όφελος της κοινωνίας.

sdr

sdr

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dig