Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, ο οποίος δεσμεύθηκε να απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες Aφρικανούς λαθρομετανάστες από την Ιταλία, φαίνεται ότι θα τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση.

Χθες 165 Νιγηριανοί επαναπατρίστηκαν, και είναι περισσότεροι από του μισούς που επαναπατρίστηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2017. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην Ιταλία.
Αφού έφτασαν σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους, οι ιταλικές αρχές φόρτωσαν τους μετανάστες σε πλοίο στη Λιβύη, όπου θα έπρεπε να μπουν σε αεροπλάνο για τη Νιγηρία. Αργότερα, ο κ. Matteo Salvini δήλωσε: «θα υπάρξουν 165 λιγότεροι δυνητικοί βιαστές των γυναικών μας και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Με αυτή την πράξη η Ιταλία θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους μετανάστες: «Θέλουμε οι Αφρικανοί μετανάστες να γνωρίζουν ότι αν έρθουν εδώ, θα τους στείλουμε πίσω. Η Ιταλία δεν είναι πλέον ανοικτή σε όλους τους τύπους μετανάστευσης».

Αυτό συμπίπτει με το μήνυμα του κ. Salvini προς τον ΟΗΕ – ότι η Ιταλία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «ρατσισμό», καθώς δεκαετίες η Ιταλία πήρε χιλιάδες μετανάστες. «Η απέλασή τους δεν είναι ρατσιστική, είναι απλώς κοινή λογική».