Σουηδικά κεφτεδάκια με πουρέ

Με κρεμώδη σάλτσα και γεμάτη γεύση

Υλικά για 4 άτομα

Για τα κεφτεδάκια

  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 3/4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 1/2 κ.σ. αλεύρι
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος
  • λίγο άνηθο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για τα κεφτεδάκια

  1. Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει και μαλακώσει το κρεμμύδι, το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ μαζί με το βούτυρο.
  2. Αφήστε το τηγάνι στην άκρη χωρίς να το πλύνετε.
  3. Προσθέτετε το κιμά, τη φρυγανιά, το γάλα σταδιακά, το αβγό, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα.
  5. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια και τα τηγανίζετε στο τηγάνι ή τη φριτέζα.

Για τη σάλτσα

  1. Βάζετε το τηγάνι που σοτάρατε το κρεμμύδι στη φωτιά, προσθέτετε 1 κ.σ. κοφτή βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε.
  2. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το ζωμό κρέατος και βράζετε τη σάλτσα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, ώσπου να πήξει.
  3. Προσθέτετε και τα κεφτεδάκια ανακατεύετε και μεταφέρετε το φαγητό σε μεγάλη σουπιέρα.
  4. Γαρνίρετε τα κεφτεδάκια προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε με πουρέ.