ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαψεύδει τα σενάρια περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για ακύρωση – των νομοθετημένων – περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 η Κομισιόν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα (του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων) που έφερε «ευρωπαϊκές πηγές» να δηλώνουν πως εξετάζουν την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ανέφερε:

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», εννοώντας την τοποθέτηση του τελευταίου σε σχετική ερώτηση για τις συντάξεις της «Κ» πριν δύο εικοσιτετράωρα, στην οποία ανέφερε πως «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν.

Η δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν έρχεται στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής κόντρας που πυροδότησε το εν λόγω τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, υποστήριζε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Μάλιστα, στο τηλεγράφημα σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι για το γεγονός αυτό, οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αιχμηρές ανακοινώσεις τους, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, διέψευσαν ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση από τους εκπροσώπους των δανειστών.