Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Αν υπάρχει μία μόνο κοινή συνισταμένη από τις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι θεσμικοί φορείς, τα κόμματα και οι συνδικαλιστές που συναντήθηκαν χθες με τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Αθήνα, αυτή είναι ότι στο θέμα της περικοπής των συντάξεων δεν υπάρχει κοινή θέση.

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να εκμαιεύσει «πολιτικό χρόνο» για την κυβέρνηση ώστε να μην υλοποιηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων πριν στηθούν οι κάλπες στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι εκλογές στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν με τις συντάξεις πετσοκομμένες. Αφορμή όμως για τις εκλογές θα δώσει το «εθνικό θέμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όσον αφορά το «προεκλογικό μπαλκόνι», ουδείς πλέον έχει αμφιβολία. Ο Πρωθυπουργός θα παίξει τον ρόλο του “Φιλεργατικού αριστερού Ευρωπαίου ηγέτη: Μερικά μερεμέτια στο εργασιακό θα προσπαθήσουν να κρύψουν την ασχήμια μιας πολυετούς φορομπηχτικής πολιτικής.

Οι συντάξεις 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνο παιχνίδι με το χρόνο, στα χέρια των πολιτικών, των τεχνοκρατών και των γραφειοκρατών.

Από την πρώτη στιγμή ο εκπρόσωπος του ESM ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να εκταμιεύσει χρήματα ή να υλοποιήσει τα ευνοϊκά μέτρα για το Χρέος αν αλλάξει έστω και ένα άρθρο από την υπογεγραμμένη συμφωνία για το Ελληνικό Χρέος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν το θέμα της περικοπής των συντάξεων απαραίτητη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα του Χρέους.

Αντίθετα, ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στους θεσμικούς δανειστές και την Ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν προσπαθεί να εφεύρει μια εναλλακτική λύση που να είναι πολιτικά βιώσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν επεξεργάζεται σενάρια «μερικής εφαρμογής» του μέτρου της περικοπής των συντάξεων προτείνοντας είτε ηλικιακά είτε κοινωνικά κριτήρια. Μερική εφαρμογή του μέτρου της περικοπής συνεπάγεται και μερική εφαρμογή των «κοινωνικών αντιμέτρων» και ίσως έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι το επίδομα ενοικίου η κυβέρνηση ενώ αρχικά το σχεδίαζε για 600.000 δικαιούχους, τελικά ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν 300.000 μόνον πολίτες.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με το πρόσχημα της επιβεβαίωσης των στοιχείων του υπερ-πλεονάσματος του ΕΦΚΑ από την Eurostat. H Eurostat θα επικυρώσει τα στατιστικά στοιχεία τον Απρίλιο του 2019.

Επομένως το μέτρο μπορεί να τεθεί σε αναστολή μέχρι την Άνοιξη και με τον τρόπο αυτό να προσφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα κρίσιμος πολιτικός χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών χωρίς να έχει γίνει η περικοπή…