«Ακούσατε, ακούσατε, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι ..»

Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018

  Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Ιούνιος – Αύγουστος 2018   10η περίοδος

«η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής»

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Σάββατο 1 Ιουνίου έως και Κυριακή 13 Αυγούστου 2018

 Συναυλία «Από το Φανάρι στην αυλή του Αγίου Βλασίου»

Παρασκευή 3 Αύγουστου 2018 και ώρα 21.00

στην αυλή του Ι. Ναού του Αγίου Βλασίου.

Το Φανάρι ως λίκνο της εναπομείνασας ρωμιοσύνης και της εκκλησιαστικής ζωής αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική ως κομμάτι της λειτουργικής ζωής του πατριαρχικού ναού. Ονομαστοί είναι οι Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι, Δομέστιχοι και Κανονάρχες που πέραν της σημαντικής προσφοράς στην ΒΕΜ ασχολήθηκαν και με την λεγόμενη «Εξωτερική Μουσική» (κοσμική-λαϊκή) και διακρίθηκαν είτε ως εκτελεστές: τραγουδιστές (Χανεντέδες, Γκαζέλχαν), οργανοπαίκτες, συνθέτες, είτε συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω.

Ο σύλλογος ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» σε συνεργασία με την ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ παρουσιάζουν σε μια ξεχωριστή συναυλία, μουσικό υλικό και από τις δυο μουσικές παραδόσεις μέσα στην φιλόξενη και γεμάτη θύμησες αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου (απέναντι από το Σπίτι του Χατζιδάκι, πρώην Φρουραρχείο).

 

Παίρνουν μέρος:

ο Σύλλογος ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης»

οι πρωτοψάλτες Θεσσαλονίκης: Χρήστος Μπαρτζόπουλος, Ανδρέας Δερβίσης, Πέτρος Παπαεμμανουήλ
Πάρης Γκούνας,

ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Δράμας: Απόστολος Αθιανός

Καλλιτεχνική Δ/νση: Γιάννης Κατσούλης

 

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  – 25410 25421

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

 

Σχετικά με το ναό του Αγίου Βλασίου. Εγκαινιάσθηκε στις 11 Απριλίου 1838. Από το απλό ξύλινο τέμπλο του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, έργο του «εκ Τρικάλλων» αγιορείτη αγιογράφου Νικηφόρου, που φέρει χρονολογία 1812.

Στον ίδιο καλλιτέχνη θα πρέπει να αποδοθούν και οι άλλες εικόνες του τέμπλου, δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Βλασίου, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Πέρα από την καλλιτεχνική τους σημασία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία, αφού στις περιγραφές τους διασώζονται ονόματα Ξανθιωτών χορηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ανάγλυφοι μαρμάρινοι κηροστάτες, ο ένας από τους οποίους φέρει αφιερωματική επιγραφή και χρονολογία 1757.

 

Συναυλία «Duo Zwiegespräche» Από τη δύση στην ανατολή

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

 [21.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

Πίσω από τον πύργο του ρολογιού κι ανηφορίζοντας αντικρίζουμε το «Grand Maison» τον σημερινό «Πολυχώρο τέχνης & σκέψης» το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στη συναυλία ο Σπύρος Γκικόντης και η Franziska Reichenbächer θα μας παρουσιάσουν  έργα  των Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Max Reger και Jean-Marie Leclair.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

 

Σχετικά με το κτίριο «Grand Maison»

Το κτίριο που ανέγειρε ο Εβραίος επιχειρηματίας Ιsaac Daniel, είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα αποτύπωσης της κοσμοπολίτικης αντίληψης της Ξάνθης των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην αρχιτεκτονική. Η εξαιρετική του αναπαλαίωση αναβιώνει με τον πιο έξοχο τρόπο το πνεύμα των πλέων ξακουστών ετών της πόλης στον παραδοσιακό της οικισμό, όπως και το πολιτισμικό και κοινωνικό μωσαϊκό εκείνης της περιόδου. Επικράτησε την τελευταία δεκαετία να ονομάζεται σπίτι Χατζιδάκι. Χτίστηκε 1890 ως Le Grand Maison και στην πορεία των 130 ετών περίπου ήταν γνωστό επίσης ως Μέγαρο Σαρκούτσου ή Οικονομική Εφορία του Μεσοπολέμου ή Ταξιαρχία ή Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

 Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜηΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Σχολή χορού  ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ •  Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR  Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ συντήρηση έργων τέχνης   •  βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ» •  ΑΒΑΞ ΑΕ  Βιοαέριο Ξάνθης • 

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης   

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI