Ο έλεγχος για φυσικές καταστροφές και ετοιμότητα  πρέπει να γίνει…”χθες!”
 
Μέσα στην τραγικότητα των ημερών που αδυνατείς να σχολιάσεις, να μιλήσεις, να αρθρώσεις κάποιες λέξεις, μονάχα εμετική διάθεση ανάμικτη με οργή σου προκαλεί η ειδησεογραφία επιβεβαιώνει τη ρηχότητα πρώτα απ’ όλα του ποιοτικού προσωπικού της χώρας και την ανυπαρξία ευαισθησίας και στοιχειώδους συναίσθησης των προσωπικών ευθυνών που έχει ο Πρωθυπουργός και σύμπαν το υπουργικό συμβούλιο που υποδύονται τους υπεύθυνους και επιφορτισμένους από την λαϊκή εντολή για την συνετή συνεπή και ορθή διαχείριση της χώρας.

Οι απώλειες απο την καταστροφή που βιώνουμε έχουν πολλές γεννεσιουργές αιτίες που έχουν τη μήτρα τους και τις ρίζες τους πολλές δεκαετίες πριν γιατί μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές από ωχαδελφισμό, προχειρότητα,άγνοια βασικών και στοιχειωδών γνώσεων και εμπειρίας αλλά και οι προηγούμενοι ήσαν πιο έμπειροι βέβαια αλλά τις βασικές και κύριες συντεταγμένες μιάς χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης αγνοούσαν και τους ενδιέφερε η επιφάνεια και οι εντυπώσεις. Ετούτοι εδώ όμως ξεπέρασαν κάθε όριο ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από έπαρση και περιφρόνηση της δημοκρατικής συμπεριφοράς στον Δημόσιο βίο και χώρο.

Κρίσιμοι οργανισμοί και κρατικοί θεσμοί παγιωμένοι επί δεκαετίες κατέρρευσαν ηθελημένα στα πλαίσια μιας δήθεν κακώς εννοούμενης αλλαγής και δήθεν εκσυγχρονισμού.
Η πολιτική προστασία παιδαριώδης ο τρόπος και η μεθοδολογία πρόληψης κινδύνων παρηκμασμένος χωρίς έμπειρο προσωπικό και μηδενικός ο έμπρακτος σεβασμός σε  δεξιότητες. Όλα αυτά σαν το αποτέλεσμα συγχωνεύσεων, περικοπών χρηματοδότησης ή κατάργησης δημοσίων οργανισμών που προηγουμένως διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο στην προληπτική προστασία, τη διαχείριση κρίσεων, τη μετακαταστροφική ανασυγκρότηση. Για παράδειγμα, οι αρμόδιοι φορείς δασοπροστασίας –που προηγουμένως κάλυπταν την πρόσληψη εποχιακών δασοπυροσβεστών, προμήθεια και συντήρηση πυροσβεστικού εξοπλισμού, τον καθαρισμό δασών και τη διάνοιξη δασικού δικτύου– υφίστανται περικοπές χρηματοδοτήσεων. Πάντως, ο μεγάλος χαμένος από την οικονομική κρίση θα είναι η πρόληψη φυσικών κινδύνων/καταστροφών τα βιώνουμε ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο και η βιβλική καταστροφή στην Αττική πρέπει να γίνει οδηγός για το μέλλον διορθώνοντας κάθε λανθασμένη πορεία επίπεδο πολιτικής προστασίας και προασπισης του Δημόσιου και Ιδιωτικού συμφέροντος. Χωρίς αναβολές και καθυστέρηση. Ο έλεγχος για προστασία από φυσικές καταστροφές για την ετοιμότητα των αρμοδίων πρέπει να γίνει…”χθες!” Αλλοιως θα επαναλαμβάνεται η θλιβερή εικόνα των υποσχέσεων και τα “θα”…
Μάκης Τουμάσης