Σάββατο 23-06-2018            Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:30                          Ναό Τιμίου Προδρόμου Στρατοπέδου Βανιάνο.

Κυριακή 24-06-2018        Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Τιμίου Προδρόμου Δρυμιᾶς.

Πέμπτη 28-06-2018               Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό                                                                                                    ΩΡΑ: 19:00-20:30                 Ναό Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Καβάλας.

  Παρασκευή 29-06-2018       Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                          Ναό Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Καβάλας.

 ΩΡΑ: 19:00-21:00                              Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

                                             Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.

 Σάββατο 30-06-2018        Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                       Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΓΕΝΝΕΘΛΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ»

Η Εκκλησία μας γιορτάζει την Κυριακή αυτή το γενέθλιο του τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Σπάνια προφητική μορφή ο Ιωάννης. Απαράμιλλη η αρετή του. Μοναδικό το ψυχικό μεγαλείο του.

Αληθινό δώρο του θεού στους ευλαβείς γονείς του, άλλα και στους ανθρώπους κάθε εποχής. Ήλθε για να ανοίξει τον δρόμο και να προετοιμάσει την οδό, που θα φέρει τον Λυτρωτή του κόσμου στους ανθρώπους. Πραγματοποίησε τόσο την προφητεία του πατέρα του όσο και την προφητεία του Ησαΐα: «ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου».

Υπόδειγμα ο Πρόδρομος και για μας. Καλεί τον καθένα μας να γίνει ένας ακούραστος οδοποιός, για να οδηγούνται οι άνθρωποι κοντά στο Σωτήρα Χριστό. Η εποχή μας για να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, για να τους φέρει κοντά, για να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, χαράσσει οδούς, ανοίγει δρόμους, κατασκευάζει λεωφόρους. Κι όχι μονάχα στη γη, αλλά και σ’ αυτό το διάστημα. Τα οδικά δίκτυα έχουν γίνει το σύμβολο του σύγχρονου τεχνοκρατικού πολιτισμού.

Χρήσιμοι ασφαλώς οι δρόμοι. Μπορούν να βγάλουν από την κουραστική μόνωση. Να κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν πως έχουν κι άλλους αδελφούς πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη. Φέρνουν ακόμα κοντά μας τα αγαθά του πολιτισμού, τα τεχνικά μέσα, τις σύγχρονες ευκολίες. Ένας δρόμος όμως δεν ανοίγει χωρίς να ξεριζωθούν δένδρα, να σπάσουν βράχοι, να εξομαλυνθούν εδάφη, να ισοπεδωθούν υψώματα. Οι δρόμοι γίνονται με σύστημα, με κόπο, με προσπάθεια.

Ένας δρόμος χρειάζεται και σε μας σήμερα. Ο μόνος δρόμος, ο σωτήριος, που φέρνει στην πηγή της σωτηρίας. Η προφητική φωνή ακούγεται και στη σύγχρονη έρημό της κοινωνίας μας: «Ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου». Και είναι απαραίτητος γιατί ο σημερινός άνθρωπος έχει χαθεί στα ύποπτα μονοπάτια της αμαρτωλής ζωής. Άνοιξε δρόμους που τον απομακρύνουν από την οδό της αρετής, της αληθινής ζωής και τον οδηγούν στο χρήμα, στη χλιδή, στις απολαύσεις. Είναι «η οδός η απάγουσα εις την απώλεια».

Επιτακτική, λοιπόν, επείγουσα η ανάγκη να «ετοιμάσουμε την οδόν Κυρίου», την «απάγουσαν εις την ζωήν». Να χαράξουμε την οδό της αγάπης, της θυσίας, της ειλικρίνειας, της τελειότητας, της αγνότητας, της αγιότητας, για να βγούμε, από τη ζούγκλα της εκμετάλλευσης, της σκληρότητας, της απανθρωπιάς, της απάτης. Το φωτεινό και άγιο παράδειγμα του πιο μεγάλου προφήτη, του οποίου το εγκώμιο για την αρετή του έπλεξε ο ίδιος ο Κύριος, ας γίνει και για μας οδηγός.                               ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ