Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να πανηγυρίζει για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες αναγνωρίζοντας «μακεδονική εθνικότητα» στους Σκοπιανούς όμως τα πρόσφατα επίσημα έγγραφα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για «Σλαβομακεδόνες» πολίτες του γειτονικού κρατιδίου. Οι διπλωματικές αρχές τις χώρας μας μέχρι και την υπογραφή της συμφωνίας, με την οποία αποδόθηκε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους πολίτες της ΠΓΔΜ, περιέγραφαν ως «Σλαβομακεδόνες», εντός εισαγωγικών μάλιστα, την πλειοψηφούσα πληθυσμιακή ομάδα της ΠΓΔΜ. Από την καταγραφή δε, της πληθυσμιακής σύνθεσης του κράτους αυτού δεν προέκυπτε σε καμία περίπτωση «μακεδονική» ταυτότητα.

Ειδικότερα, στον «Επιχειρηματικό Οδηγό-Για την αγορά της ΠΓΔΜ», που εκδόθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων του υπουργείου Εξωτερικών την 1η Ιουνίου 2018, αναφορικά με τα γενικά χαρακτηριστικά της βαλκανικής χώρας σημειώνει: «Σύμφωνα με κατ’ εκτίμηση στοιχεία που στηρίζονται στην τελευταία επίσημη απογραφή πληθυσμού, η οποία έλαβε χώρα το 2002 και σε νεότερους υπολογισμούς της Στατιστικής Υπηρεσίας της πΓΔΜ (εκτίμηση 31.12.2016), ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 2.073.702 κατοίκους. Οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες (βάσει της απογραφής του 2002) είναι οι «Σλαβομακεδόνες» (64%) και οι Αλβανοί (25%). Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά, οι Τούρκοι (4%), οι Ρομά (3%), οι Σέρβοι (2%) κ.ά.”.

Στο ίδιο πλαίσιο οι Ελληνες διπλωμάτες αναφέρουν ότι «όσον αφορά στη θρησκεία, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι “Σλαβομακεδόνες” είναι στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ ο αλβανόφωνος και τουρκόφωνος πληθυσμός ασπάζεται, κατά βάση, το Ισλάμ. Αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι άθεο ή ανήκει σε άλλα δόγματα».

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

(πηγή: Πρώτο Θέμα)