Τελικά γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη για την δημόσια υγεία είναι η φωτιά στον ΧΥΤΑ;

 

Μπορεί όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ Θ. Μίχογλου η φωτιά να έχει καταλαγιάσει, όμως, ακόμη κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έγινε ζημιά στην δημόσια υγεία λόγω απελευθέρωσης μεθανίου και άλλων βλαβερών ουσιών. Ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύει τον κ. Ζαγναφέρη ως τον υπεύθυνο για τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το ΔΠΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΔΑΝΞ και δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου τα πράγματα αναφορικά με την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ, από χθες το απόγευμα έχουν καταλαγιάσει, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν φλόγες αλλά καπνός. Ο δήμαρχος αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά προήλθε από κεραυνό με δεδομένο ότι στην περιοχή εκείνη την ώρα περίπου 22.00 επικρατούσε άστατος καιρός στην περιοχή σημειώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά βρισκόταν μεταξύ της περιοχής Εύλαλο και Μάγγανων και η καταρρακτώδεις βροχή ήταν πολύ έντονη. Ο δήμαρχος κάνει αναφορά στην προ μηνός φωτιά που ξέσπασε πάλι στον ΧΥΤΑ και μέσα σε μία ώρα αυτή κατασβήστηκε.

Μιλώντας για την φωτιά αυτή καθ εαυτή ο κ. Μίχογλου ανέφερε ότι επειδή τα απορρίμματα είναι σκεπασμένα με άμμο, η φωτιά μπορεί να σιγοκαίει και να μην γίνει αντιληπτή.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπήρξαν υπάλληλοι που δεν κοιμήθηκαν όλο το 24ωρο ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον χειριστή του μηχανήματος κ. Τουρουνίδη, τον πολιτικό μηχανικό κ. Αιβαλιώτη και όλοι οι άλλοι που έδωσαν την ψυχή τους και την δίνουν ακόμη γιατί και αυτήν την ώρα (την ώρα του ρεπορτάζ) βρίσκονται στον ΧΥΤΑ.

Σχολιάζοντας για τα βέλη που εκτοξεύθηκαν από πολλές πλευρές εναντίων του με σκοπό να του «πάρουν το κεφάλι» όπως είπε χαρακτιριστικά ο ίδιος, ανέφερε. «Αν θέλουν να μου πάρουν το κεφάλι ορίστε τους το δίνω πρώτος εγώ».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι ο κ. Αιβαλιώτης ενημέρωσε νωρίτερα την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετά ο ίδιος, αφού εκτίμησε ότι δεν σβήνει η φωτιά ζήτησε βοήθεια από τους όμορους δήμους με πρώτο τον κ. Δημαρχόπουλο που σε πρώτη φάση έστειλε τον δικό του χειριστή του μηχανήματος για να ξεκουραστεί ο χειριστής του μηχανήματος του ΣΔΑΝΞ πράγμα που έγινε. «Μετά ζήτησα την στήριξη του κ. Ζαγναφέρη αλλά είχε κλειστό το τηλέφωνο του με αποτέλεσμα να ενημερωθεί την Κυριακή το μεσημέρι και για να μην «δουλευόμαστε», θέλοντας προφανώς να σημειώσει ότι ενημερώθηκε και ο κ. Ζαγναφέρης από τα δημοσιεύματα,  ήξεραν όλοι ότι είχε φωτιά στον ΧΥΤΑ, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να μην μίλησε μαζί μου όμως είμαι βέβαιος ότι μίλησε με τον προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας Ξάνθης πράγμα που όταν εγώ μίλησα μαζί του, φάνηκε ότι γνώριζε, στην συνέχεια μίλησα με τον κ. Μέτιο και ζήτησα μηχανήματα για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε άμμο και να σκεπάσουμε εντελώς ότι καιγόταν στον ΧΥΤΑ αλλά… ζητήσαμε από ιδιώτες να βάλλουν τα μηχανήματα τους στον ΧΥΤΑ και δεν ήρθαν εκτός από δύο εργολάβους»

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ Θ. Μίχογλου έκανε αναφορά στον φόβο που εκφράζουν οι πολίτες για την δημόσια υγεία, ανέφερε ότι δικαίως φοβάται ο κόσμος. «Ακόμα και εγώ φοβάμαι παρόλο που έχω πρόβλημα με την υγεία μου έπρεπε όμως να είμαι εκεί. Στο δια ταύτα. Την Δευτέρα το πρωί κατάφερα να επικοινωνήσω με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαγναφέρη ζήτησα το τηλέφωνο του κ. Ραψωμανίκη και μου είπε ότι ο ίδιος είχε ήδη επικοινωνήσει και γίνονται μετρήσεις».

Η  XanthiTimes.gr ρώτησε τον κ. Μίχογλου αν έχει εικόνα των μέχρι στιγμής μετρήσεων η απάντηση του ήταν ότι δεν είχε και ότι κατά την διάρκεια της ημέρας θα επικοινωνούσε με τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη για να πληροφορηθεί και ο ίδιος τα αποτελέσματα αυτά.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ διέψευσε καταγγελίες περιοίκων που θέλουν τα σκυλιά τα οποία κυκλοφορούν αδέσποτα στην γύρω περιοχή του ΧΥΤΑ, ότι είναι πεινασμένα και διψάτα και άρα επικίνδυνα για την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος Ξάνθης όταν ταΐζει τα σκυλιά του κυνοκομείου ρίχνει και σε αυτά που βρίσκονται έξω από τον περίβολο τροφή.