Κατά το σχολικό έτος 2017-2018, τα Μέλη του Ινστιτούτου βρέθηκαν σε 74σχολικές μονάδες και επικοινώνησε με 7142 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκριτικά με την προηγούμενη σχολική χρονιά η αύξηση ήταν πάνω από 100% (βλέπε: 32 σχολικές μονάδες και 2698 μαθητές κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017).

Το Ινστιτούτο ευχαριστεί
την εκπαιδευτική κοινότητα για την εμπιστοσύνη προς το Ινστιτούτο
και τα Μέλη του για την τεράστια εθελοντική προσφορά τους.

 

Το νεανικό πρόγραμμα ενημέρωσης, που από το 2012 παρουσιάζεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, υποβλήθηκε ως πρόταση για καλή πρακτική στην European Road Safety Charter, τη μεγαλύτερη κοινοτική πλατφόρμα για την οδική ασφάλεια.

Στις 2/6/2018 το πρόγραμμα «Μοτοσυκλετώντας … χαίρομαι» παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της F.E.M.A. στην προγραμματισμένη σύσκεψή της. Ο κ. Θωμάς Κακαδιάρης, δ/ντής εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου και αιρετός εκπρόσωπος της ΜΟΤ.Ο.Ε. παρουσίασε στη F.E.M.A την εκπαιδευτική δράση της Ομοσπονδίας μέσω του Ινστιτούτου με κύριο σημείο αναφοράς το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών με τίτλο «Μοτοσυκλετώντας…χαίρομαι». Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα αποτελέσματα που φαίνεται να αποφέρει η προσπάθεια αυτή σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ξάνθη, όπου συστηματικά και για σειρά ετών το πρόγραμμα παρουσιάζεται στα σχολεία της. Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων Ομοσπονδιών ζήτησαν να μάθουν τον αριθμό των πολλαπλασιαστών του προγράμματος (εκπαιδευμένα μέλη που κάνουν τις ενημερώσεις), τον προϋπολογισμό κ.α. Ενδιαφέρον υπήρξε από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προς την κατεύθυνση συνεργασίας, ώστε το πρόγραμμα να μεταφερθεί προσαρμοσμένο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το Ινστιτούτο θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή και τη νέα σχολική χρονιά μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εκτιμώντας ότι μπορεί να εμπλουτίσει και να προβάλει το πρόγραμμα ακόμη περισσότερο.

Η δράση ενημέρωσης και προετοιμασίας απευθύνεται στους νέους ηλικίας 14-17 ετών, που θα μπορούν να αποκτήσουν τα προσεχή χρόνια άδεια ικανότητας οδήγησης. Η δράση έχει σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο που εμείς, οι μοτοσυκλετιστές, βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα και τον ασφαλή τρόπο που τη χρησιμοποιούμε. Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους νέους με τις έννοιες της ασφάλειας και της ελευθερίας μέσω του μοτοσυκλετισμού. Παρουσιάζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από πρόσκληση του σχολείου (Νυκτερινού Γυμνασίου, Γεν. Λυκείου, ΕΠΑΛ, κλπ.) προς το Ινστιτούτο. Η διάρκεια είναι 2 ωρών και προσφέρεται δωρεάν από το Ινστιτούτο. Η παρουσίαση γίνεται από Μέλη του Ινστιτούτου (Πιστοποίηση ROSPA- RoADAR ADVANCED RIDER). Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει εκτός της παρουσίασης, που γίνεται (σχεδόν) πάντα σε σχολικούς χώρους, πιο εκτεταμένη μορφή συνεργασίας, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεννόησης με τους Συλλόγους Διδασκόντων των Σχολείων που επιθυμούν να εντάξουν τη δράση αυτή στις δράσεις αγωγής της υγείας.

ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ADVANCED Riders Tuition – Level A & B

Από το Φθινόπωρο του 2017 ως και το τέλος της Άνοιξης του 2018 τα Μέλη του Ινστιτούτου βρέθηκαν με πάνω από 80 μοτοσυκλετιστές λεσχών της ΜΟΤ.Ο.Ε. και όχι μόνο, για να τους προσφέρουν θεωρητική και εξατομικευμένη πρακτική εκπαίδευση σε θέματα ασφαλούς οδήγησης.

Την Άνοιξη του 2018 εγκαινιάστηκε στην πράξη η μορφή δράσης της Προηγμένης Οδήγησης & Περιήγησης (Π.Ο. & Π.) / Advanced Riding & Touring (A.R.T.)  στη Θεσπρωτία και στην Ξάνθη με τις Αχερόντειες και τις Παρανέστιες αντίστοιχα διαδρομές.

Η προηγμένη οδήγηση διδάσκεται στους καθημερινούς δρόμους, προσωπικά στον καθένα.
Ελάτε να κάνετε την εκπαίδευσή σας σε επιλεγμένες διαδρομές φυσικού κάλους και ιστορικού ενδιαφέροντος με τους εκπαιδευτές του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας του μοναδικού φορέα στην Ελλάδα που χορηγεί πιστοποίηση ευρωπαϊκών προτύπων.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

31 Ιανουαρίου 2018 – ΘεσσαλονίκηΗμερίδα Κυκλοφοριακής Αγωγής ”Κυκλοφορώ με σεβασμό”. Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης. Τα Μέλη του Ινστιτούτου Ιωαννίδης Νικόλαος και Φωτακίδης Σταύρος παρουσίασαν «Καλές/κακές πρακτικές προβολής της ένδυσης προστασίας του μοτοσυκλετιστή – Η περίπτωση του κράνους».
23 Ιανουαρίου 2018 – Αθήνα: Το μέλος του Ινστιτούτου Βαγγέλης Λεμονίδης συμμετείχε στη διάλεξη Μηχανοτρονικής στο Ι.Ι.Ε.Κ. ΟΜΗΡΟΣ.
Στις 14 Απρίλη 2018 είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθούμε στον καταπληκτικό χώρο του Ελληνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας και να προβάλουμε την πολύχρονη προσπάθεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ της ΜΟΤ.Ο.Ε. Ο Θωμάς Κακαδιάρης, παρουσίασε σε μια ομάδα εκλεκτών καλεσμένων, το έργο του Ινστιτούτου και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες και μετά, “ξενάγηση” στις μοτοσυκλέτες και στα εκθέματα του Μουσείου.

17 Απριλίου 2018 – ΞάνθηΔΡΑΣΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ στην ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ μάς προσκάλεσε να πάρουμε στην προσπάθειά τους για ασφαλέστερους δρόμους. Ανταποκριθήκαμε και τα Μέλη του Ινστιτούτου μας ήταν εκεί.

Στις 18-20 Μαίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας Μοτοθέσις συμμετείχε ως παρουσία στο Motoshow Thessaloniki 2018 (https://smf.events) και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά του ανατέθηκε η ασφαλή υλοποίηση των test ride! [φωτογραφικό άλμπουμ]
Μετάβαση σε άλμπουμ φωτογραφιών από την εκδήλωση
26-27 Μαίου 2018 – Αθήνα: Motorcycle Symposium. Μετά από πρόκληση του Ελληνικού Μουσείου και ιδιαίτερα του διευθυντή του κ. Τάκη Μαριολόπουλου παρουσιάστηκε στην τριήμερη εκδήλωση του με τίτλο Μοτοσυκλετιστικό Συμπόσιο 2018 το εκπαιδευτικό έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας και οι θέσεις μας για την εκπαίδευση, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στις πολύ όμορφες εγκαταστάσεις του Σεράφειου Κολυμβητηρίου.

24-28 Μαίου 2018: 37η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ της ΜΟΤ.Ο.Ε. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ ήταν παρόν στην ετήσια εκδήλωση της ΜΟΤ.Ο.Ε. με περίπτερο και εκπροσώπους του, πάντα στη διάθεσή όσων χρειάζονται πληροφορίες για τη δράση του και την εκπαίδευση.