Στην φωτιά που έκαιγε επί τρεις ημέρες στον χώρο που μαζεύονται τα σκουπίδια έκανε αναφορά ο επικεφαλής της παράταξης Ξάνθη Σταυρούπολη Νέα Εποχή Ιπποκράτης Καμαρίδης και στην ελλιπή ενημέρωση από τους υπεύθυνους για τους πιθανούς κινδύνους της δημόσιας υγείας. Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Καμαριδης αναφέρει ότι θεωρεί πώς είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της πόλης και των κατοίκων της γύρω περιοχής η απελευθέρωση διοξινών με την καύση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Ανεξάρτητα από την αιτία. Αυτό, όπως σημείωσε, γίνεται συχνά σε σκουπιδότοπους που είναι παραμελημένοι.

Ο κ. Καμαριδης αναφέρει ότι σε εκείνο τον σημαντικό χώρο, έπρεπε εδώ και καιρό να γίνουν οι πολύ σοβαρές παρεμβάσεις για να τελειώσει η καινούρια κυψέλη. «Αυτές οι εργασίες δεν έγιναν και κάποιοι έχουν την ευθύνη και την έχουν αυτοί που με γραφειοκρατικά τερτίπια καθυστέρησαν γιατί είχαν διαφορετική βούληση».

Επεξηγώντας την «διαφορετική βούληση» ο κ. Καμαρίδης ανέφερε. «Ο τότε πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ και σημερινός δήμαρχος της Ξάνθης είναι αυτός που δημιούργησε το όλο θέμα ενάντια στο οποίο έκαναν ένσταση οι Ξανθιώτικες εταιρείες και δικαιώθηκαν. Αν λοιπόν τα πράγματα γινόταν όπως έπρεπε, σήμερα θα υπήρχε ήδη τελειωμένη η νέα κυψέλη και δεν θα υπήρχε αυτό το πράγμα. Διότι,  φωτιά προήλθε από την υπερ συσσώρευση των απορριμμάτων όπως γίνεται σε πολλές χωματερές. Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι «διεργασίες» τώρα θα είχε τελειώσει και δεν θα είχαμε την πυρκαγιά όχι την πυρκαγιά σαν πυρκαγιά, αλλά η διοχέτευση στο περιβάλλων των διοξινών γιατί στα σκουπίδια βρίσκονται οι διοξίνες ως επί το πλείστον και αυτές θα έπρεπε να απασχολούν τους Ξανθιώτες πολύ περισσότερο από την φωτιά στον Γερμανό όπου αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλο θέμα»

Στην συνέχεια ο κ. Καμαριδης με αφορμή την άμεση κινητοποίηση των φορέων στην περίπτωση της εταιρείας Γερμανός όπου κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και πρωτίστως το Πανεπιστήμιο κάνοντας μετρήσεις, έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Εκεί που ήταν ιδιώτης, πήγαμε να τον φάμε εδώ που την ευθύνη έχουν συγκεκριμένοι αιρετοί από μας (άρχοντες), δεν μιλάει κανένας. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευθύνη».