Επιστρέφει εξαιρετικά ενισχυμένο το σενάριο για τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μετά τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από την Κομισιόν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, κίνηση των Βρυξελλών που εξέθεσε την κυβέρνηση.

Ο,τι δεν έχουν μάθει οι Ελληνες πολίτες για την οικονομία και τις δεσμεύσεις καθ’ όλο τελευταίο διάστημα και δεν το έμαθαν ούτε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με ευθύνη της κυβέρνησης το έμαθαν από το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν καν ξημερώσει η Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Η Κομισιόν αποκάλυψε στην ελληνική κοινή γνώμη ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα πριν αλλά και μετά το τυπικό τέλος του 3ου Μνημονίου στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ένα επί της ουσίας νέο Μνημόνιο που καμία σχέση δεν έχει με τα όσα παρουσιάζουν εδώ και μήνες για τη μεταμνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

Ενδεικτικά:

Η μείωση των συντάξεων όχι μόνο δεν αποφεύγεται αλλά ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει να επανακαταθέσει το νόμο Κατρούγκαλου για να πει ακριβώς σε δανειστές και συνταξιούχους ποιες ακριβώς μειώσεις θα κάνει από 1ης.1.2019, επιπλέον των μειώσεων που θα προκαλέσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό το «μέχρι 30%» που έχει δηλώσει δημοσίως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος.

Μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων η κυβέρνηση υπέγραψε την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από 1ης.1.2019 «αν το απαιτήσει το ΔΝΤ ως μέτρο υπέρ της ανάπτυξης», ενώ η αποκάλυψη της συμφωνίας στον τομέα της φορολογίας γονατίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει σε αυτό το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τα περίφημα «αντίμετρα» που χρησιμοποιούσε στη δημόσια αντιπαράθεση να μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μετά από έγκριση των δανειστών και αυτό κατά περίπτωση.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και η αποκάλυψη των σκληρών δεσμεύσεων και όρων εποπτείας μετά τον Αύγουστο προκάλεσαν σοκ στο Μαξίμου και επαναφέρουν δριμύτερα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, τα οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί για άλλη μία φορά να διαψεύσει.

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει, πέραν των απογοητευτικών δημοσκοπήσεων που έχουν προκαλέσει παράλυση στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ένα εμφανές εντός και εκτός συνόρων αντικυβερνητικό μπλοκ από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πολιτικής αλλαγής, δηλαδή της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Ο ίδιος δείχνει συνειδητοποιημένος ότι πηγαίνει για να δώσει έναν εκλογικό αγώνα στη λογική «μόνος του και όλοι τους», καθώς οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει κλίμα διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνεχιστούν. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής είναι να διχάσει το Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως συνομιλητή της Νέας Δημοκρατίας και κόμμα που απέχει από τη γραμμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων και προσεγγίζοντας το Ποτάμι ως εν δυνάμει σύμμαχο, με προϋπόθεση τη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συνάψει τοπικές συνεργασίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού εν όψει και της προετοιμασίας των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προκαλέσει προβλήματα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, κυρίως όμως για να επιχειρήσει να υφαρπάξει τις ψήφους της Κεντροαριστεράς.

Η εκτίμηση ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή οι πρόωρες εκλογές έρχονται πιο κοντά δεν είναι μόνο των εφημερίδων, όπως αρέσκεται η κυβέρνηση να λέει. Είναι κοινή εκτίμηση και ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ακόμα και υπουργούς, ότι με εφαρμογή μείωσης συντάξεων και το υπόλοιπο βαρύ πακέτο της συμφωνίας σε ισχύ, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές.

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία, όπου η κυβέρνηση εκτέθηκε και η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε, με βέβαιο το συμπέρασμα ότι η συμφωνία – πακέτο που θα υπογραφεί, όχι μόνο δεν θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά θα παραπέμπει σε συνέχεια του Μνημονίου.

Επιπροσθέτως, το κλίμα που διαμορφώνεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης είναι τέτοιο που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν επιτρέπει ασκήσεις συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά θέματα ή τα θέματα της οικονομίας. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ως βασικό σενάριο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το θετικό momentum των υπογραφών και των επαίνων των δανειστών για την τυπική έξοδο από το ισχύον πρόγραμμα, προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες με διακύβευμα τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Δεν έχει κλείσει η προληπτική στήριξη

Προχθές στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης, προσπαθώντας να στριμώξουν τον κ. Μητσοτάκη να πει αν είναι υπέρ της προληπτικής στήριξης ή όχι, την επανέφεραν με επίσημο τρόπο στο προσκήνιο.

Ο κ. Τσίπρας όταν είπε ότι για την προληπτική γραμμή «αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστος στόχος όπως απεδείχθη», στην προσπάθειά του να προβεί σε συγκρίσεις με το τέλος του 2014.

Ο κ. Δραγασάκης όταν κατά την ομιλία του είπε ότι «εμείς λέμε ότι μεταξύ των τριών δυνατοτήτων (οι άλλες δύο είναι νέο Μνημόνιο ή προληπτική γραμμή) η καλύτερη άμυνα έναντι των επερχόμενων κινδύνων είναι ένα δικό μας ισχυρό ταμείο».

Το θέμα αυτό συζητήθηκε έντονα στις τάξεις των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝ.ΕΛ. έλεγαν ότι αυτό που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι η προληπτική γραμμή δεν είναι θέμα που έχει οριστικώς αποκλειστεί. Στην ερώτηση τι μπορεί να σημαίνει αυτό, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απαντούσε ότι μάλλον πρόκειται για προσπάθεια σερβιρίσματος της λεγόμενης «υβριδικής λύσης», χωρίς να αποκλείει και την αποδοχή αυτής καθαυτής της προληπτικής γραμμής για την οποία πιέζει η ΕΚΤ, αν αυτό είναι το κλειδί για συμβιβασμό στη διευθέτηση χρέους με συμμετοχή στο πρόγραμμα και από το ΔΝΤ.

Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής