Πικρές αλήθειες.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Συγκεντρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι σε πόλεις της ΑΜΘ για να δούνε τι θα κάνουν με το θέμα των ελληνοποιήσεων στο γάλα που έρχεται από τις γειτονικές χώρες πολύ ποιο φθηνό και φυσικά, τόνισαν στην συνάντηση τους οι κτηνοτρόφοι, ότι οι ανύπαρκτοι έλεγχοι είναι η αιτία.

Ανύπαρκτοι έλεγχοι; Μήπως οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να εφεύρουν τον τροχό; Το κράτος και οι έλεγχοι του είναι απών από πολύ σημαντικά πράγματα.

Ποιο συγκεκριμένα το κράτος είναι ανίκανο να προστατεύσει τα σύνορα της Χώρας, με τον έλεγχο του εισαγόμενου και μη ελεγχόμενου γάλακτος θα ασχοληθεί;

Άρα εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να ασχοληθεί δεν μπορεί ή δεν θέλει.

Από την άλλη, οι γαλακτοβιομηχανίες, έριξαν τα λεφτά τους για να κερδίσουν. Άρα θα φέρουν φθηνό γάλα όχι μόνο από τις γειτονικές χώρες, αλλά ακόμη και από τον Βόρειο Πόλο για να πετύχουν χαμηλά κοστολόγια και κατ επέκταση μεγαλύτερο κέρδος.

Άρα οι γαλακτοβιομηχανίες κάνουν απλά αυτό που κάνουν για να κερδίσουν. Ίσως με παράνομο τρόπο, αλλά το κάνουν.

Στην τελική, από την μία έχεις ένα ανίκανο κράτος, μεγάλες επιχειρήσεις που σκοπό έχουν να κερδίσουν και από την άλλη έχεις κτηνοτρόφους που εδώ και χρόνια απλά διαμαρτύρονται – ορθώς βέβαια. Αλλά δεν παύει να είναι μία κολόνια που κρατάει χρόνια.

Όμως τα πράγματα στένεψαν επικίνδυνα για το επάγγελμα των κτηνοτρόφων  λόγω του ανταγωνισμού και της βαριάς και άγριας φορολογίας. O κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι.

Με δεδομένο ότι δεν αλλάζει το κράτος, δεν αλλάζουν οι λογικές των βιομηχανιών γάλακτος ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ δεν «βγαίνει» κάτι θετικό για τους κτηνοτρόφους.

Σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος στις συσκέψεις και στις προσπάθειες των κτηνοτρόφων να αλλάξουν κράτος και γαλακτοβιομηχανίες.  Στο τέλος την νύφη την πληρώνει ο κτηνοτρόφος γιατί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί και φυσικά οι πολίτες αυτής της δύσμοιρης χώρας που δεν έχουν την δυνατότητα να βάλλουν στο τραπέζι τους ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μοιραία το επάγγελμα του κτηνοτρόφου σιγά σιγά σαν πολλά από τα επαγγέλματα που σβήνουν στην Ελλάδα, φθίνει με πορεία να σβήσει.

 

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ

 

Αντί λοιπόν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να παρακαλάνε την κυβέρνηση και τους γαλακτοβιομηχάνους να τους λυπηθούν, γιατί δεν συγκεντρώνουν το δικό τους γάλα, γιατί δεν κάνουν μία παραγωγική μονάδα – θέλετε να το πείτε ομάδα; Συνεταιρισμό; Όπως και αν το πείτε, πείτε το, αλλά ενώστε τα κιλά του γάλατος και αν, για να σας σπάσουν οι γαλακτοβιομηχανίες δεν σας το παίρνουν, κάντε το τυρί και πουλήστε το στην αγορά με ένα λογικό κέρδος γιατί η ποιότητα των προϊόντων σας θα είναι το brant name.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο κάθε ένας θα κάνει αυτό που λέει ο αρχηγός και αν δεν φέρει κέρδη ο αρχηγός, να τον απολύσετε.

Οι γαλακτοβιομηχανίες στέκονται στα ποδάρια τους γιατί σκέφτονται και λειτουργούν με σκοπό να κερδίσουν, σε αντίθεση με αυτό, οι Έλληνες Κτηνοτρόφοι έμαθαν να ζητούν προστασία από το κράτος.

Δυστυχώς έχει αποδειχτεί ότι το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του.

Αντί λοιπόν στις συγκεντρώσεις σας φίλοι κτηνοτρόφοι να μαλώνετε μεταξύ σας –αυτό θέλουν άλλωστε κράτος και γαλακτοβιομήχανοι – ψάξτε να βρείτε τρόπο να επιβιώσετε.

Οργανώσετε την δουλειά σας και να την πουλήσετε οι ίδιοι.

Πάρτε μαθήματα από τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες.

Πώς γίνεται αυτοί που πουλάνε το προϊόν που εσείς παράγετε να κερδίζουν και εσείς όχι;

Για ψάξτε το. Κάποια λύση θα υπάρχει κάπου εκεί, ανάμεσα στα προβλήματα.

Αφήστε λοιπόν τις αγριάδες και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.

Αν δεν φτάνει αυτό, αντί να πληρώνετε βενζίνες και καφέδες για να διαμαρτυρηθείτε, πληρώστε ένα μυαλό που ξέρει για να σκεφτεί αυτό για σας.

Υ.Γ. Όλα αυτά που γράφω τα γράφω γιατί σέβομαι και εκτιμώ τον αγώνα, τον ιδρώτα και τον κόπο των κτηνοτρόφων. Είχα την τιμή να προέρχομαι από οικογένεια που είχε ζωντανά, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα και τότε και τώρα. Από τότε, οι γαλακτοβιομηχανίες «τράνεψαν», «θέριεψαν» και οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν. Άρα κάτι δεν γίνεται καλά. Ή οι άλλοι φταίνε ή εσείς. Αν όμως οι άλλοι έστω και με παράνομες Ελληνοποιήσεις κερδίσουν, τότε βρείτε τρόπο να κερδίζεται και σεις από όλο αυτό το ζήτημα. Βγάλτε μπροστά την ποιότητα των προϊόντων σας.

Σπάστε λοιπόν τα ταμπού, ενωθείτε, δουλέψτε με σύστημα και όλοι μαζί, για να σας υπολογίζουν και να σας φοβούνται.

Διαφορετικά θα συνεχίσετε να παρακαλάτε ανίκανους πολιτικούς και ληστές του ιδρώτα σας, βιομηχάνους.

ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ.