Βρεθήκαμε την Τρίτη το πρωί στο Αστυνομικό τμήμα Ιάσμου όταν είδαμε δεκάδες παράνομους μετανάστες να βρίσκονται στα κρατητήρια και στον φυλασσόμενο χώρο στην είσοδο του αστυνομικού κτιρίου.

Μία καθημερινή τριβή με τον χρόνο, τους παράνομους μετανάστες  και τους δουλεμπόρους οι οποίοι δεν είναι «άγγελοι». Κουρασμένοι, άυπνοι, ετοιμάζονταν να τους μεταφέρουν στους προβλεπόμενους χώρους για να γυρίσουν και πάλι στο κυνήγι. Οι ροές μειώθηκαν κάπως τώρα που καλοκαίριασε και πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τον θαλάσσιο «δρόμο»… αλλά, η ένταση είναι αμείωτη.

Ελάχιστο προσωπικό, πολύ φιλότιμο και λίγα λεφτά για την προσπάθεια να κρατήσουν τα σύνορα μας ανέπαφα.

Η πολιτεία; Παίζει πάνω στις πλάτες τους, με φόντο την ανικανότητα της, πολιτικά παιγνίδια.

Η δήλωση του κ. Βίτσα είναι χαρακτηριστική. «Ελπίζουμε, δήλωσε,  ο Ερντογάν να κρατήσει τον λόγο του και να μην στείλει τα εκατομμύρια των προσφύγων στην Ελλάδα». Μία δήλωση που δείχνει ανικανότητα και αδυναμία να αντιληφθούν ότι αυτοί σαν κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η Πολιτεία αφήνει τους κακοπληρωμένους, κουρασμένους συνοριοφύλακες απροστάτευτους με μέσα,  προσωπικό και υγειονομική φροντίδα. Έρχονται καθημερινά σε επαφή με κάθε λογής ανθρώπους οι οποίοι εκτός του ότι οι περισσότεροι είναι επικίνδυνοι (δεν είναι όλοι πρόσφυγες λόγω του πολέμου), έχουν και ασθένειες.

Πλέον τίθεται πρόβλημα χώρου και κυρίως προσωπικού. Για αυτόν τον τεράστιο όγκο «δουλειάς» οι συνοριοφύλακες είναι αναγκασμένοι να είναι στο πόδι σχεδόν όλο το 24ωρο.

«Αυτή είναι η σημερινή αποστολή», αναφέρει ο Συνοριοφύλακας από χθες την νύχτα. «Αυτό πλέον, όπως αναφέρει,  είναι ένα καθημερινό φαινόμενο» είπε ο συνοριοφύλακας και κινήθηκε προς το βαν για να μεταφέρει του παράνομους μετανάστες και τον «σκληρό» δουλέμπορο που παραλίγο να τους κάνει «ζημιά».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ