Το θέμα των κλοπών των σκαφών στο λιμάνι των Αβδήρων έχει ενταθεί όπως δείχνουν τα πράγματα τον τελευταίο από τον καιρό που κάποιοι ανεγκέφαλοι διοικούντες, απομάκρυναν τον λιμενικό σταθμό. Οι ελπίδες να βρεθούν τα κακοποιά στοιχεία που κάνουν ζημιές στα σκάφη – ιδιωτικές περιουσίες των ερασιτεχνών αλιέων, είναι οι κάμερες που όπως είχε δεσμευθεί η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κα Ζουρνατζίδου θα τοποθετούνταν. Πλέον  η σωστή και ευκρινείς λειτουργία  των καμερών που δαπανήθηκαν χρήματα είναι το ζητούμενο. Αν δεν λειτουργούν σωστά, τότε πώς θα εντοπισθούν οι κλέφτες;

Ο αντιπρόεδρος συλλόγου ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης Στέλιος Σιούτας

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για κλοπές στο λιμάνι των Αβδήρων ο οποίος αναφέρει ότι  με τις συζητήσεις και αναφορές των μελλών του συλλόγου, υπήρξε κλοπή βενζίνης από τα ελλιμενισμένα σκάφη, σπάσιμο κλειδαριών και πολλών άλλων αντικειμένων πάνω από τα σκάφη, κάτι που όπως αναφέρει, αυτά γίνονται συχνά πυκνά. «Σκοπός όμως είναι να βρεθεί η λύση για να μην γίνονται αυτά τα πράγματα γιατί αυτός που βάζει την βάρκα του στο λιμάνι και πληρώνει λιμενικά τέλη, θέλει μία ασφάλεια. Ας μας πούνε οι υπεύθυνοι με ποιόν τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια και ο σύλλογος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Περιμένουμε μία απάντηση για να δούμε τι μπορεί να κάνει ας πούμε το λιμεναρχείο».

Τελικά αποδεικνύεται από την πράξη ότι η απομάκρυνση του Λιμενικού Σταθμού από το λιμάνι των Αβδήρων απέβη μοιραία,  αφού όπως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος βεβαιώνει ότι όταν υπήρχε ο σταθμός τα θέματα κλοπών δεν υπήρχαν.

Η XanthiTimes.gr: Οι κάμερες που είπε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου είναι τοποθετημένες; Λειτουργούν; Μπορεί να δώσουν εικόνα που να οδηγήσει στην σύλληψη των δραστών.

Όπως ανέφερε ο κ. Σ. Σιούτας, δεν έχει καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση και είναι άγνωστο αν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν έχουν καλή απόδοση, επαρκεί ευκρίνεια και βασικά αν λειτουργούν ανεξάρτητα από το όποιο κόστος. «Εμείς θέλουμε να κινηθούν όλα νόμιμα και σωστά».

Τελικά η πρόταση του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Ξάνθης είναι η ενεργοποίηση των καμερών, αν δεν είναι ενεργοποιημένες, η ευκρίνεια των αποτελεσμάτων, ποιο τακτική παρουσία του Λιμενικού τμήματος του Πόρτο Λάγους στο λιμάνι των Αβδήρων αν γίνεται.

Από τον αντιπρόεδρο έγινε αναφορά στο αίτημα των ερασιτεχνών ψαράδων ο χώρος του λιμενικού σταθμού που αυτήν την στιγμή «ρημάζει»  στην κυριολεξία ασυντήρητος, να δοθεί με κάποιον τρόπο και με κάποιο αντίτιμο, προκειμένου να γίνεται και η φύλαξη σε εθελοντική βάση αλλά και να συντηρηθεί. Δυστυχώς, όπως ανέφερε, παρόλο που υπάρχει το αίτημα και που όλοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το κτίριο ανήκει στ κράτος και παρόλο που πέρασε τόσος χρόνος, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Όμως εκείνο που πρέπει να τονισθεί σε αυτήν την περίπτωση και αφορά άμεσα τον δήμαρχο Αβδήρων, την Νομαρχία τις υπηρεσίες τουριστικής προβολής και κυρίως των εργαζομένων στις αρχαιότητες είναι να γίνει μία ανάπτυξη στην περιοχή όπου οι επισκέπτες του λιμανιού και της γύρω περιοχής θα λειτουργήσουν με την παρουσία τους αποτρεπτικά  στους επίδοξους κλέφτες.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί η πάγια θέση του συλλόγου των ερασιτεχνών ψαράδων που λέει ότι όποιος δεν πληρώνει τα λιμενικά τέλη προκειμένου να λειτουργήσουν ανταποδοτικά τότε να βγάλει το σκάφος του έξω από το λιμάνι.