Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Γιατί κατά πλειοψηφία;

Γιατί δεν ήρθαν οι μειονοτικοί σύμβουλοι;

Ποιος τους ενημέρωσε να μην παραστούν στην ψηφοφορία για το ψήφισμα, πουλώντας ίσως εκδούλευση στο Προξενείο;

Χ. Μέτιος: Δεν θέλω να το σχολιάσω ή να δηλώσω κάτι.

Λάβρος κατά των μειονοτικών συμβούλων ο Κ. Ζαγναφέρης.

Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Μέτιου. Το έφερε ξαφνικά χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Θολό τοπίο θυμίζει η ψήφιση του ψηφίσματος υπέρ των αιχμαλώτων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Ένα ψήφισμα που δεν ήταν ομόφωνο, ήρθε πρόχειρα και βιαστικά θαρρείς και κάποιος ήθελε να φύγει η υποχρέωση ή η αγγαρεία από πάνω του, απόντων των μειονοτικών περιφερειακών συμβούλων.

Ένα Εθνικό θέμα που μετατράπηκε σε μικροπολιτικό παιγνίδι.

Γιατί δεν ήρθαν οι μειονοτικοί περιφερειακοί σύμβουλοι; Κάποιος τους ενημέρωσε ότι θα έρθει έκτακτα το ψήφισμα για ψήφιση και καλό θα ήταν να μην παραβρεθούν για να αποφευχθούν «διάφορα»;

Όπως μας λέει περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Χ. Μέτιου που κρατά την ανωνυμία του, εγώ προσωπικά δεν γνώριζα ότι θα συζητηθεί το ψήφισμα. Εγώ γνώριζα ότι θα συζητηθεί μόνο ο Κλεισθένης και λόγω φόρτου εργασίας δεν παραβρέθηκα.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί μεταξύ των Χριστιανών συμβούλων οι οποίοι δεν ψήφισαν,  τον αριθμό 12 θα τους χαρακτήριζε κανένας Ανθέλληνες; Μήπως κάποιος και οι ευθύνες βαραίνουν σαφώς τον Περιφερειάρχη δεν το χειρίστηκε καλά; Μήπως το χειρίστηκε πολύ βιαστικά; Μήπως έπρεπε πριν την ψηφοφορία να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων και να το συζητήσει μαζί τους; Διαφορετικά τι νόημα έχει ένα ψήφισμα όταν δεν είναι ομόφωνο;

Δηλαδή ένα Εθνικό ζήτημα αναδείχθηκε σε κομματικό και ενδοπαραταξιακό ζήτημα; Έτσι λειτουργούν οι αυτοδιοικητικοί ταγοί του τόπου;

Η XanthiTimes.gr ρώτησε τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε πρότερη ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβούλων της μειονότητας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπει σε κανένα να παίζει τέτοιου είδους παιγνίδια. Δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση ή περαιτέρω σχολιασμό.

Ν. Τσαλικίδης: «Θα … σας καλέσω αργότερα»

Στην η ηλεκτρονική εφημερίδα XanthiTimes.gr ζήτησε ένα σχόλιο σχετικά με την ψήφιση του ψηφίσματος και σχολιασμό της συμπεριφοράς των περιφερειακών συμβούλων της μειονότητας μας «δούλεψε» λέγοντας ότι θα μας καλέσει αργότερα κάτι που δεν έπραξε λέγοντας ψέματα και αποφεύγοντας να αναλάβει την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών της Περιφέρειας ως οφείλει σε τόσο σημαντικά ζητήματα

Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: Κατακριτέα η συμπεριφορά των μειονοτικών περιφερειακών συμβούλων

Η XanthiTimes.gr ζήτησε ένα σχόλιο από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρη ο οποίος εξέφρασε ξεκάθαρα την θέση του: «Εγώ, Παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, μόλις οι μειονοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν, είπα ότι πρέπει να έρθουν και να εξηγήσουν τον λόγο. Για μένα είναι απαράδεκτο και θέλω εξηγήσεις και να σας πω και κάτι επειδή και χθες ήμουν στο Ωραίο στην γιορτή, προχθές πήγα σε μουσουλμανικά χωριά, η απόφαση τους, (μειονοτικών περιφερειακών συμβούλων) δεν γνωρίζω αν «πιέζονται» εντός η εκτός εισαγωγικών, όμως ο κόσμος της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχει αυτήν την άποψη. Εκφράζει την συμπαράσταση του, θέλει να προσυπογράψει το ψήφισμα, αλλά δυστυχώς οι κύριοι αυτοί, (μειονοτικοι περιφερειακοί σύμβουλοι), αν και όλοι εμείς που αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και λαμβάνουμε υπ όψη τις απόψεις αυτών που μας ψηφίσαν και μας έστειλαν εκεί και δεν πρέπει όσο το δυνατόν να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, δυστυχώς οι στάση τους ήταν ανεξήγητη και για μένα κατακριτέα. Δεν νοείτε τέτοια συμπεριφορά, ειδικά στην Θράκη, στην Περιφέρεια μας, όχι ότι το ψήφισμα θα πιέσει ιδιαίτερα τον Ερντογάν αλλά είναι ένας λόγος παρηγοριάς και μια καλή κουβέντα. Παρόλα αυτά, για μένα είναι κατακριτέα και θα πρέπει να μας πουν τους λόγους».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατά τη Συνεδρίαση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο ψηφίσματος συμπαράστασης που κατέθεσε  ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠ.ΟΠ. Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι, από την 1ηΜαρτίου 2018, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δυο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.

Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.

Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.

Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.