Με αφορμή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης, σχετικά με τον Κλεισθένη, ζητήσαμε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ξάνθη – Σταυρούπολη Νέα Εποχή Ιπποκράτη Καμαρίδη να εκφράσει την θέση της παράταξης του στο προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση που αφορά την απλή αναλογική στην εκλογική διαδικασία.

Απαντώντας ο ΙΠ. Καμαρίδης ανέφερε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν βρίσκει την παράταξη του σύμφωνη κατά 80% των προτεινομένων, χαρακτηρίζοντας το παράλληλα επικίνδυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι η παράταξη του έχει δημοσιοποιήσει την θέση της πριν από ένα χρόνο.

«Ήδη από πέρυσι  κατά την διάρκεια της περιφερειακής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη με την παρουσία του προέδρου της Πατούλη, εμείς συμμετέχοντας πήραμε την εξής θέση την οποία την επομένη δημοσιοποιήσαμε και με ένα δελτίο τύπου από την παράταξη μας αυτή έλεγε ότι το 80% του νόμου που ετοιμάζετε να κατατεθεί από την Κυβέρνηση με την ονομασία Κλεισθένης όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους αλλά τον θεωρούμε και επικίνδυνο για την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στην συνέχεια ο Ιπποκράτης Καμαρίδης χαρακτηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καπηλευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι όπου και αν η απλή αναλογική εφαρμόσθηκε στην Ευρώπη απέτυχε παταγωδώς.

«Είδαμε ότι μετά από ένα χρόνο τίποτε δεν άλλαξε στο μυαλό της κυβέρνησης και συνεχίζουν να προτείνουν το ίδιο σχέδιο νόμου. Εμάς η θέση μας είναι ενάντια, στην προσπάθεια αυτή γιατί είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια να καπηλευθούν την τοπική αυτοδιοίκηση και επίσης ότι περνάει από το χέρι μας θα κάνουμε για να μην περάσει ο νόμος αυτός. Δεν είναι δυνατόν μία κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε ένα τεράστιο μπόνους εδρών και ψήφων να ζητά για την τοπική αυτοδιοίκηση την απλή αναλογική την οποία σε όποιο μέρος της Ευρώπης και αν εφαρμόστηκε απέτυχε παταγωδώς».

Ακολούθως ο κ. Καμαρίδης θεωρεί ότι με την εφαρμογή αυτού του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση καταπατώνται τα δικαιώματα των δημάρχων που πηγάζουν από τον λαό της πόλης.

«Η δε φιγούρα επιπλέον προσώπων που θα ελέγχουν και θα αποφασίζουν είναι καταπάτηση δικαιωμάτων των δημάρχων και των εκλεγμένων από την πόλη δημοτικών συμβούλων. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι με τέτοια νομοσχέδια δεν μπορεί να διοικηθεί δήμος».

Κάνοντας αναφορά στην συζήτηση για τον Κλεισθένη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση και ότι έγινε μία συζήτηση στην οποία όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στο ότι πρέπει να παρθεί πίσω και να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το νομοσχέδιο.

Δεν πάρθηκε απόφαση γιατί όλοι είδαν ότι υπάρχουν και κάποια θετικά έγινε η συζήτηση και η ενημέρωση, αναθέσαμε στα όργανα που μας εκπροσωπούν ΤΕΔ και ΚΕΔΕ να μεταφέρουν τις θέσεις αυτές. Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσαμε συλλήβδην.