Όσο και αν προσπαθούν όλοι να προστατεύσουν μία εταιρεία που δίνει ψωμί σε 650 περίπου οικογένειες και συμμετέχει στις εξαγωγές της Ξάνθης σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι 48 ώρες που απαιτούνται για να βγουν ασφαλείας συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη η όχι κινδύνου της υγείας των πολιτών,  από μόνο του προκαλεί ανησυχία. Γιατί χρειάζονται 48 ώρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα; Πόση από την αλήθεια θα μάθουν οι πολίτες;

Είναι ερωτήματα που ταλανίζουν τον κάθε οικογενειάρχη που η φαμίλια του ζει και δραστηριοποιείται στην γύρω περιοχή.

Δεν υπάρχει τρόπος,  αφού η ζημιά στην εταιρεία και τους εργαζόμενους έγινε,  για μία ποιο σύντομη υπεύθυνη ενημέρωση;

 

Γράφει συμπολίτης μας: ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!!! ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΤΗΣ SUN-LIGHT!!!!! ΚΑΜΕΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ & ΜΟΛΥΒΔΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΧΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ!!! ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΘΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!!!ΕΝΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΘΟΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΗΡΧΕ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΟΡΠΙΛΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ!!!ΟΠΟΤΕ Η ΖΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ!!!!!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ Sunlight
Ως απλός πολίτης και γονέας διαβάζοντας την ανακοίνωση της εταιρίας δια των δικηγόρων της αδερφών Ξυνίδη (εφημερίδα Μαχητής) και της ανακοίνωσης της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης απορώ εάν είναι καθησυχαστικές. Ο λόγος τα εξής ερωτήματα:
1. Αφού όπως λέει η εταιρία δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή γιατί θα πρέπει προληπτικά να μπούμε σε γυάλα;
2. Για πιο λόγο τα σχολεία παραμένουν κλειστά; Στο Εύμοιρο υπάρχει κάποιο “φράγμα” εφόσον και εάν υπάρξει πρόβλημα ώστε να μην φτάσει στην Πόλη της Ξάνθης; Ή μήπως θεωρούν ότι εφόσον και εάν υπάρχει πρόβλημα είναι ικανή αυτή η απόσταση προκειμένου να εξαλειφθεί η ρύπανση; Κι αν είναι έτσι το Εύμοιρο απέχει λιγότερο απ’ ότι απέχει το Άβατο ή οι οικισμοί από την πλευρά της Χρυσούπολης από το εργοστάσιο;
3. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Μακάρι οι άνθρωποι να είναι καλά και να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία τους, αλλά αλήθεια αυτό προβλέπει μόνο το σύστημα, την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών ή θα έπρεπε να προβλέπει και τις κατασταλτικές ενέργειες που έγιναν προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα; Κι εάν έγιναν δεν θα έπρεπε να τις γνωρίζουν οι πολίτες για να μην ανησυχούν;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την σύγκριση των 2 ανακοινώσεων είναι πάρα πολλά.
Επειδή σε κάθε περίπτωση η υπόθεση είναι σοβαρή κι επειδή 1 φορά έστω θα πρέπει κι εμείς να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις σοβαρά κι όχι μετά από 48 ώρες σε γυάλα σας επισυνάπτω μια δημοσίευση από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Ε.Α.Ρ-ΠΕ.ΦΥ.
https://greenwaystructure.wordpress.com/…/τοξικοί-αέριοι-ρ…/

Υπάρχει η οδηγία sevezo III που έχει εισαχτεί και στην ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για τις περιπτώσεις ατυχημάτων και μια σειρά έλεγχων ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Η συγκεκριμένη βιομηχανία εμπίπτει στις διατάξεις της sevezo??? Εάν ναι προβλέπονται και άλλες ενέργειες πέραν του συντονιστικού.

Σύμφωνα με την αδειοδοτούσα αρχή δεν εμπίπτει στην κατηγορία SEVESO ούτε είναι άνω ορίου.

 

Η επίσημη ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την Πυρκαγιά στην Sunlight έτσι όπως δημοσιεύθηκε σήμερα το απόγευμα στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (www.pexanthis.eu/). Αποτελέσματα από τις μετρήσεις θα μάθουμε από την Παρασκευή και μετά. Το γεγονός είναι πως τα κεντρικά ΜΜΕ ενημέρωσης εστίασαν στην οικονομική ζημιά λόγω της καταστροφής και όχι στις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό και δείχνει την λογική που επικρατεί. Τέλος, να αναφέρω πως αρκετά μακριά από τη ζώνη ελέγχου, μαζί με παρέα αισθανθήκαμε δύο φορές μέσα στην ημέρα ενοχλήσεις στο αναπνευστικό μας.

 

 

Nikos Kosmidis Την ενόχληση τη νιώσαμε πριν καν μιλήσουμε γι’ αυτή μεταξύ μας. Ισχύει ασφαλώς ο νόμος των πιθανοτήτων. Μοιράζομαι απλώς το γεγονός (χωρίς να ισχυρίζομαι κάτι), το οποίο επιβεβαίωσαν και άλλοι σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας.

Περικλής Πασχίδης Προς Θεού, για το θέμα του αν εσείς νιώσατε ή όχι κάτι, δεν εχω αμφιβολία. Για τον εαυτό μου το λέω, γιατί είμαι λίγο επιρρεπείς σ’ αυτά. Γενικά, καλό είναι τα τριγύρω, ιδίως, χωριά, να ακολουθήσουν τις οδηγίες προστασίας.

Nikos Kosmidis Ασφαλώς! Γι’ αυτό και πρέπει να ενημερωθούμε για την επίσημη ανακοίνωση. Και ακόμα καλύτερο είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το τι αντιμετώπισε σήμερα η περιοχή μας.

Nikolaos Kouroupetroglou Απ’ ότι διαβάζω όλοι οι ειδήμονες εδώ εξέφρασαν την γνώμη τους τι γίνετε και τι θα γίνει. Εγώ βέβαια ειδικός δεν είμαι, αλλά θα περιμένω πρώτα να γίνει ολοσχερής κατάσβεση και μετά οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΕΣ να μας πούνε το μέγεθος της καταστροφής και υλικά και οικολογικά. Ένα πράγμα θα ευχηθώ : να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές και να επαναλειτουργήσει, γιατί είναι από τις πολύ λίγες επενδύσεις που μείναμε στον τόπο μας και ζούνε πολλές οικογένειες από εκεί. Γιατί αν περιμένουμε την ανάπτυξη που έρχεται και μας ευαγγελίζονται καήκαμε .