Με ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς η Χ.Α. ρωτά αν θα ληφθούν μέτρα ανάπτυξης του λιμανιού του Πόρτο Λάγος και των Λουτρών της Ποταμιάς, καθώς επίσης και για το λατομείο του Μαυρορέματος. Ιστορίες που λόγω εγκατάλειψης και έλλειψης   ενδιαφέροντος από τον πολιτικό κόσμο της Ξάνθης και οι τρεις περιπτώσεις παραπέμπονται  στις καλένδες. Είναι περίεργο να ακούσει κανείς τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών για την ανάπτυξη της Ξάνθης. Όμως ότι και να πει ο Υπουργός θα είναι ξύλινος λόγος,  αν οι τοπικοί φορείς δεν νοιαστούν πραγματικά για την ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης.  Πιστεύει κανείς ότι οι Υπουργοί των Αθηνών θα κουνήσουν το δαχτυλάκι τους για την Ξάνθη;

«Σχετικά με την δημιουργία λατομείων στο Μαυρόρεμα των Κομνηνών στην Ξάνθη»   

Παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία είναι σφόδρα αντίθετη, οι κρατικές υπηρεσίες επιμένουν για την δημιουργία λατομείων στηνν περιοχή των Κομνηνών, στο Μαυρόρεμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης με Α.Π. 12499(27 – 3 – 2017) : «Κατά την διάρκεια των αυτοψιών παρατηρήθηκε ότι μεγάλος όγκος στείρων μαρμάρινων λατομικών υπολειμμάτων καταλαμβάνουν ολόκληρες πλαγιές ορεινών όγκων , σε επιφάνειες τις οποίες δεν μπορούμε με τα στοιχεία που διαθέτουμε, να εκτιμήσουμε εάν βρίσκονται εντός ή εκτός ορίων λατομικής δραστηριότητας. Παράλληλα στο δρόμο που χρησιμοποιείται από τα φορτηγά που κινούνται προς και από τα λατομεία που λειτουργούν, πέφτουν λατομικά υπολείμματα τα οποία συσσωρεύονται στα πλαϊνά όρια των δρόμων και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν μικρούς λόγους , παρεμποδίζονται της πρόσβαση στους βοσκούς. Θα θέλαμε εδώ να επισημαίνουμε ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλο ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής και κοπάδια άγριων αλόγων. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η δημιουργία λατομείων στην συγκεκριμένα περιοχή θα συντείνει στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, στην καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και στην ρύπανση του περιβάλλοντος.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή δημιουργίας  λατομείων στο Μαυρόρεμα των Κομνηνών του Δήμου Ξάνθης;

 

«Αδιαφορία για το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος και τα λουτρά Ποταμιάς στην Ξάνθη.»   

Η αδιαφορία και η ολιγωρία έχουν οδηγήσει στην στασιμότητα το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος και τα λουτρά Ποταμιάς.

Αφενός, δεν έχουν γίνει εργασίες για την ανάπτυξη ούτε του εμπορικού, ούτε του τουριστικού τομέα του λιμανιού. Αφετέρου, η ίδια κατάσταση ισχύει και για τα λουτρά Ποταμιάς, καθώς ο δήμος δεν έχει την κυριότητα της ιδιοκτησίας των λουτρών που υπάγονται στην ΕΤΑΔ, οπότε δεν είναι δυνατή η αξιοποίησή τους από τον δήμο.

Ερωτώνται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αναβάθμιση του λιμανιού του Πόρτο Λάγος;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ιδιοκτησίας των λουτρών Ποταμιάς ;
  • Ποια μέτρα θα ληφθούν με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στο Λιμάνι Πόρτο Λάγος και τα Λουτρά Ποταμιάς;

Αθήνα, 23/04/2018

Ο ερωτών Βουλευτής

ωάννης Λαγός Βουλευτής Β’ Πειραιώς

Λ