15Απρ.18 Εορτασμός ‘’Μάχης των Οχυρών 6-10 Απρ.1941’’ στον Εχίνο Ξάνθης

Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας για τον αδόκητο χαμό του Ήρωα Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου και με τη σκέψη μας στους δύο φυλακισμένους στις τουρκικές φυλακές στρατιωτικούς μας, τον Ανθυπολοχαγό (ΜΧ) Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία (ΜΧ) Δημήτρη Κούκλατζη, εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 77η επέτειος της ‘’Μάχης των Οχυρών’’. Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940/1941, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο πομακοχώρι Εχίνος, το οχυρό ‘’ΕΧΙΝΟΣ’’, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι δίπλα-δίπλα, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτω από την ίδια σημαία για την Πατρίδα μας. Τιμή που μας υποχρεώνει, ως απογόνους αυτών των ηρώων που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.

Κυριακή του Θωμά, 15/4/2018. Ο Άγιος Γεώργιος φοράει τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τους χαρμόσυνους αναστάσιμους ήχους που ψάλαμε πριν μια βδομάδα, το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού μας, καλεί και πάλι κτυπώντας η καινούργια ηλεκτρική καμπάνα, τους πιστούς να εορτάσουν την διπλή γιορτή. Θρησκευτική και Εθνική. Την Ψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά και την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.

Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τους δύο διακόνους του, τον Νεκτάριο και τον Παναγιώτη και τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο. Τον χορό των ψαλτών αποτέλεσε μέρος της χορωδίας του Δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον κ. Βολοβότση Αθανάσιο.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.

Στην τελετή συμμετείχαν: πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον ίδιο τον Διοικητή του Σώματος, Αντιστράτηγο Καμπά Γεώργιο, ο επίτιμος Διοικητής του, Στρατηγός ε. α. Αικατερίνης Δημήτριος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. κ. Στογιαννίδης Γρηγόριος και Γιαννακίδης Ευστάθιος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. κ. Εμμανουηλίδης Δημήτριος και Μορφίδης Κων/νος, ο επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και νυν βουλευτής Έβρου ΝΔ κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ιωάννης Καραμανλής, εκπρόσωπος του Διοικητή Πυροσβεστικής Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των προέδρων από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με δύο (2) λεωφορεία που εξασφάλισε, για τα μέλη του και το κοινό, το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ) Ξάνθης.

Παρέστησαν επίσης οι διευθυντές και καθηγητές της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης της ΠΕ Ξάνθης, Μαθητές με τις Σημαίες του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, συνοδευόμενοι, από καθηγητές και την Γυμνασιάρχη, όπως και από διδασκάλους και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, αντιστοίχως. Παρευρέθη επίσης και αντιπροσωπεία μαθητών του 1ου Λυκείου Ξάνθης με επικεφαλής τον καθηγητή τους κ. Αργύριο Διαμαντή, που θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας.

Τμήμα Εθνοφυλάκων, ντυμένοι κανονικά με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη, θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας. Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του κ. Λαζαριώτη Νικολάου, ανιψιού του Ήρωα πεσόντα Λοχία Ρήγα Δημητρίου.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία από την τελετή, για μια ακόμη χρονιά του βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και του Δημάρχου Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά στα όρια του οποίου ανήκει το οχυρό και το Μνημείο Εχίνος, στο όποιο έπεσαν και ομόθρησκοι τους και μάλιστα από την περιοχή. Γιατί άραγε επιμένουν ανεξήγητα και δεν τιμούν τους Ήρωες του Οχυρού που έπεσαν υπέρ Πατρίδος;;; (σσ: δεν έχουν παραβρεθεί ποτέ).

Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διοικητή της 29 ΜΠΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχο κ. Χατζηγεωργίου Γεώργιο, ο οποίος εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.

 

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου και φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων καθώς και από τους μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.

 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.

Χαιρετισμό απηύθηνε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Στρατηγός Καμπάς Γεώργιος

Με το τέλος της τελετής, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, μεταφέρθησαν με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στο οχυρό, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.

Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.

 

Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων  ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος». Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, για τη δωρεά διάθεση δύο(2) λεωφορείων, για την κίνηση μας από και προς τον Εχίνο.

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.

Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!

 

Ταξίαρχος ε.α Αργύριος Ανδριώτης

Μέλος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Επόμενος εκκλησιασμός σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια είναι στις 29 Απρ.18, στον Ι.Ν. Αγ. Γεώργιος στις ΣΑΤΡΕΣ .(Θα εκδώσει ανακοίνωση ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ξάνθης).