Πλήθος κόσμου το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας συγκεντρώθηκε στο μνημείο των νεκρών υπερασπιστών του οχυρού της Νυμφαίας για να τιμήσουν την 77η επέτειο της μάχης των Οχυρών, όπου στις 6 Απριλίου του 1941 στάθηκαν απέναντι στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της Ελλάδος να μείνει ελεύθερη απέναντι σε επιβουλής όπως η Ναζιστική Γερμανία.

Οι Έλληνες στρατιώτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έδωσαν τον αγώνα τους σε έναν εχθρό που υπερτερούσε κατά πολύ σε προσωπικό και ισχύ.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων μετά της ακολουθίας του έκανε την δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων του έπους του Εχίνου.

Ακολούθως ο σοφολογιότατος μουφτής Ξάνθης κ. Σίνικογλου έπραξε το ίδιο σύμφωνα με το κοράνι.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στην περιοχή του ΔΣΣ η κύρια εκδήλωση έγινε στα οχυρά του Εχίνου παρουσία του Στρατηγού Διοικητή κ. Καμπά. Είχε προηγηθεί ο εκκλησιασμός ιερουργώντας του σεβασμιότατου όπου η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν γεμάτη. Την ενημέρωση αφήγηση έκανε ο Ταξίαρχος Διοικητής της 29 ταξιαρχίας κ. Χατζηγεωργίου. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών κατά την διάρκεια της υπεράσπισης των πατρώων εδαφών ήταν29  Χριστιανών και Μουσουλμάνων που έπεσαν νεκροί κατά την διάρκεια της μάχης και έγιναν οι τιμητικές βολές στην μνήμη τους.

Ακολούθως όσοι επισκέπτες το επιθυμούσαν επισκέφθηκαν τα οχυρά και αυτό γίνεται μία φορά το χρόνο και ο λόγος είναι ότι το δρομολόγιο είναι δύσβατο και χρειάζονται ειδικά 4Χ4 οχήματα του Στρατού δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν πώς έζησαν οι άνθρωποι μέσα στα οχυρά μέσα σε συνθήκες πολέμου.