Όπως ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης Αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμύνης της ΝΔ και πρώην αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας μετά το πέρας της τελετής απόδοσης τιμών στους ήρωες των οχυρών του Εχίνου σχετικά με το θέμα της αιχμαλωσίας των δύο Στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολή, ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση για απώλεια πολίτιμου χρόνου τονίζοντας ότι ένα απλό διασυνοριακό θέμα που με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσει λυνόταν σε επίπεδο λοχαγών, τώρα έφτασε να απασχολεί αρχηγούς κρατών.

Ο κ. Δημοσχάκης δήλωσε: Μετά από πρόσκληση του Διοικητού του ΔΣΣ στην Ξάνθη και της ΝΟΔΕ Ξάνθης βρίσκομαι με πολύ μεγάλη χαρά και προθυμία στον Εχίνο της Ξάνθης. Το έπος των οχυρών, αποτελεί πατριωτικής και Εθνικής ανάτασης αλλά ταυτόχρονα όμως και μεγάλης παρακαταθήκης. Έξη Απριλίου του 1941 οι λίγοι Έλληνες στρατιώτες μας ανεξαρτήτου θρησκείας ολίγοι έναντι πολλών όπως πάντα, μαζί με τους αξιωματικούς τους, κράτησαν επί 3 ημέρες καθηλωμένη μια ολόκληρη μεραρχία των χιτλερικών δυνάμεων που επιχείρησε να καταλάβει χωρίς αντίσταση και την Ελλάδα όπως παραδόθηκε η γειτονική χώρα και μέσα σε δύο ημέρες κατελήφθησαν οι λοιπές χώρες της Ευρώπης. Η Ελληνική ψυχή αντιστάθηκε. Παράδειγμα αλλά ταυτόχρονα και μάθημα για εμάς όλους τους μεταγενεστέρους. Τιμούμε τους αγωνιστές, τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν στο πεδίον της μάχης και τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας ταυτόχρονα όμως η σκέψη μας πηγαίνει και στον μεγάλο άτυχο, την μεγάλη απώλεια της πολεμικής μας αεροπορίας, σμηναγό Γιώργο Μπαλνταδώρο η σκέψη μας πηγαίνει και στους δύο κρατουμένους στρατιωτικούς μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της γειτονικής χώρας στην Αδριανούπολη τους οποίους άδικα και παράνομα κρατούν ως κακούργους σε αυτές. Ζητούμε η γειτονική χώρα να σκεφτεί έστω και την τελευταία στιγμή τους όρους καλής γειτονίας και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στις οικογένειες τους, αλλά και στα μανάδες τους. Οι ψυχές όλων των Ελλήνων είναι κοντά σε αυτά τα παιδιά που εκτελούσαν τα καθήκοντα τους.

 

Xanthitimes.gr: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά το ζήτημα των δύο στρατιωτικών;

 

Η κυβέρνηση έκανε κακή εκτίμηση, έχασε πολύτιμο χρόνο. Παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση μία διασυνοριακή επιτροπή η οποία λειτουργούσε εύρυθμα, και υποδειγματικά και αυτό το κεκτημένο που της παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, δυστυχώς δεν μπόρεσε να το διαφυλάξει. Διότι ως γνωστόν τέτοια περιστατικά λυνόταν σε μία  δύο ώρες σε επίπεδο λοχαγών ενώ τώρα έφτασε να είναι θέμα αρχηγών κρατών.