ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 Παρασκευή 23-3-2018         Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου εἰς τόν

ΩΡΑ: 19:00-21:00                       πανηγυριζοντα Ἱερό Ναό Ἀκαθίστου Ὕμνου

Ξάνθης.

 Σάββατο 24-3-2018             Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα

ΩΡΑ: 18:00-19:30                        Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου

Σταυρουπόλεως.

 Κυριακή 25-3-2018             Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

 ΩΡΑ: 10:30                                     Δοξολογία ἐπί τῇ Ἐθνική Ἑορτῇ.

ΩΡΑ: 18:00-20:00                            Ε΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό

                                             Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

 Τετάρτη 28-03-2018                Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων

ΩΡΑ: 18:30-20:00                        Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κυρίλλου καί

Μεθοδίου Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

 

Η Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον Ευαγγελισμό του ανθρωπίνου γένους και η πατρίδα μας γιορτάζει την διπλή γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και του Γένους μας.

Σήμερα επαληθεύεται το πρωτοευαγγέλιο, η πρώτη καλή αγγελία του Θεού προς τους πρωτοπλάστους ότι ο απόγονος μιας γυναίκας θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του ανθρώπου με τον Θεό.

Περνούσαν οι αιώνες και οι γενιές των ανθρώπων ζούσαν με την προσδοκία αυτή έως ότου, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου «εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού γενόμενον εκ γυναικός γενόμενος υπό νόμον ίνα τους υπό νόμον εξαγοράσει ίνα την υιοθεσίαν Αυτού απολαύομεν».

Το μήνυμα μεταφέρει στην Θεοτόκο ο πρωτοστάτης άγγελος στην πόλη Ναζαρέτ. Και εκείνη αποδέχεται την βούληση του Θεού με ταπείνωση «ιδού η δούλη Κυρίου γένητο μοι κατά το ρήμα σου».

Η Παναγία γίνεται το μέσο δια του οποίου έρχεται στον κόσμο ο Ελευθερωτής. Στον Ακάθιστο Ύμνο ψάλλουμε στην Παναγία «χαίρε απογεννώσα Λυτρωτήν αιχμαλώτοις». Ονομάζει ελευθερώτρια την Παναγία ο υμνογράφος γιατί γέννησε τον Ελευθερωτή. Ελευθερώτρια γιατί μεσιτεύει στον Χριστό για την ελευθερία μας, ελευθερώτρια γιατί είναι το πλέον ελεύθερο πλάσμα του κόσμου, αφού κανένα βόλι του κακού δεν μπόρεσε να την πλήξει.

Η 25η Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου σηματοδοτεί και μια άλλη ελευθερία για μας μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας. Πολλά τραγούδια έχουν ακουστεί πάνω στη γη για την ελευθερία. Στα χρόνια της σκλαβιάς εκφράζουν τον πόθο της λευτεριάς. Στον καιρό του αγώνα εκφράζουν την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό, στη νίκη εκφράζουν τον θρίαμβο.

Η ελευθερία όμως απαιτεί και ευθύνη. Λέει μια ευχή της Εκκλησίας μας «Κύριε κατάστησον ημάς αξίους της ελευθερίας». Η ελευθερία είναι εξαγορασμένη με το αίμα των προγόνων μας, να μην τη θυσιάσουμε στο βωμό των παθών και της κάθε λογής εξάρτησης.

Χαιρετίζουμε την Ελευθερία σε όλες τις διαστάσεις και τις μορφές της. Την σωματική ελευθερία, την εθνική ελευθερία, την θρησκευτική ελευθερία. Αλλά η σπουδαιότερη από όλες είναι εκείνη η ελευθερία με την οποία τελειώνει ο Ακάθιστος Ύμνος «και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους συμβοώντας Αλληλούϊα».                                                        ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

 

Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη, ὅτι τήν Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 καί ὥρα 18:00, κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ε΄ Κατανυκτικοῦ  Ἑσπερινοῦ  στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης, θά ὁμιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου καί Σιατίστης κ. Παῦλος, μέ θέμα: «Τῇ ἐλευθερίᾳ, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε».