Ο… περίφημος Γιγκίτ Μπουλούτ, «σύμβουλος» του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, ξαναχτύπησε με τις γνωστές τηλεοπτικές δηλώσεις του οι οποίες προκαλούν αναστάτωση κυρίως λόγω του υπερβολικά «άκομψου» τρόπου με τον οποίο διατυπώνονται. Αυτή τη φορά όμως πέρασε στο ανώτατο στρατηγικό επίπεδο και έπιασε το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία…

Για μια ακόμη φορά ο «σύμβουλος» μίλησε στην κρατική (βλ. πλέον «καθεστωτική») τηλεόραση, το TRT. Το επιχείρημά του ήταν, ότι πλέον η Ρωσία είναι περισσότερο στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπουλούτ κατηγόρησε την Ατλαντική Συμμαχία λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ξεχνώντας ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει το ίδιο θέμα όταν βλάπτονταν τα εθνικά της συμφέροντα από κράτη-μέλη του τα οποία δε σεβάστηκαν τη συμμαχική ιδιότητα και στράφηκαν εναντίον της κυριαρχίας της.

Ούτε καν να καταφύγει σε διεθνείς δικαιοδοτικούς θεσμούς… Τώρα η Τουρκία απαιτεί από τους Συμμάχους της τους οποίους ποτέ δεν σεβάστηκε και πάντα είχε ως προϋπόθεση την πλήρη και χωρίς όρους αποδοχής της πολιτικής τους χωρίς να ακούν κανέναν.

Ο κύριος Μπουλούτ ισχυρίστηκε ότι πλέον η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ελέγχεται από τη Ρωσία, το οποίο δεν απέχει και πολύ μακριά από την αλήθεια.

Βέβαια, το να τον «συμβουλέψουμε» ότι καλά θα έκανε να αρχίσει να σκέφτεται ότι το αφεντικό του ενώ πιστεύει πως είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, επί της ουσίας έχει μετατραπεί σε μαριονέτα του, ενώ αν μη τι άλλο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η άποψή του λαμβάνονταν πάντα υπόψη…