Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Όπως δείχνουν τα πράγματα οι Αμερικάνοι έδωσαν  δώρο (;) το Αφρίν στο Ερντογάν αφού εγκατέλειψαν τους Κούρδους μαχητές.

Αυτό το γεγονός και μόνο, θα πρέπει να βάλλει σε υποψία το Ελληνικό ΥΠΕΞ γιατί όπως δείχνει αυτή η κίνηση των Αμερικανών μάλλον ο Ερνοτγάν κέρδισε την εύνοια τους και θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία αντιμετωπίζει την Τουρκία με έλλειψη εμπιστοσύνης.

Αυτό το δώρο που δόθηκε στον Ερντογάν είναι άγνωστο πώς θα το αξιοποιήσει εκτός από την “εσωτερική” κατανάλωση στην Χώρα του.

Μήπως αυτή η στήριξη των Αμερικάνων προς τον Ερντογάν σε συνδυασμό με την διαχείριση των κοιτασμάτων του Αιγαίου έχει κάποια σχέση; Σαφώς και κανένας δεν γνωρίζει τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες όταν γίνονται συναντήσεις και συμφωνίες.

Όπως και να έχει στο όλο θέμα, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να έχει αυτιά και μάτια ανοιχτά.

Ο Ερντογάν αν καταφέρει και συνδιαχιρειστή την όλη κατάσταση με το φυσικό αέριο στο Αιγαίο ακόμη και αν με την συμπεριφορά του δεν γίνουν γεωτρήσεις τότε σίγουρα στις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία θα είναι ο αδιαμφισβητητος νικητής.

Η αποδέσμευση της προσοχής του από τα ΝΑ της Χώρας του και ΜΕ τις πλάτες των Αμερικάνων τότε σίγουρα θα γίνει ανεξέλεγκτος στα θέματα του Αιγαίου.

Όσο για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Κοτζιά πώς σε πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση τον συμβουλεύουμε να κρυφτεί σε κάποιο λαγούμι και να πεθάνει από τον φόβο του παρά να προίσταται στο νευραλγικό ΥΠΕΞ.

τά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή αυτή, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση του συριακού καθεστώτος στον θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής σήμερα την περιοχή.