Αποτελεί πλέον συνήθεια να ακούμε και να διαβάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τοπικούς φορείς και θεσμούς,  πόσο σημαντική είναι  για την ευημερία μιας επαρχιακής πόλης όπως η Ξάνθη μας, η επιστροφή του καταναλωτικού κοινού σε αγορές από τοπικές μικρές επιχειρήσεις.

Σε εποχές όπως η σημερινή, όπου η επιχειρηματικότητα βάλλεται ποικιλοτρόπως,  μια τέτοια επιλογή είναι μονόδρομος, αν θέλουμε ο τόπος μας να αποτελεί σημείο αναφοράς και να προτιμήσουν οι νέοι να «αποτυπώσουν» την φιλοδοξία τους εντός των τειχών. Είναι μονόδρομος για να διατηρούνται και να ενισχύονται οι θέσεις εργασίας, να εκλείψουν τα λουκέτα, να δημιουργηθεί προσδοκία για κάτι πιο ελπιδοφόρο στον εμπορικό – επιχειρηματικό κόσμο αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας.

Έχοντας ως γνώμονα τη στήριξη μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, η οποία όμως σέβεται με τη σειρά της τον καταναλωτή, δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα μας. Τα σημεία των καιρών είναι τέτοια, που ο καθένας από εμάς ψάχνει τη φθηνότερη λύση ώστε να συντηρήσει την οικογένεια του. Παρόλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας οι οικονομικοί μας πόροι να μείνουν και να μοχλευθούν στην τοπική αγορά.  Να αποκτήσουμε συνείδηση υπέρ της τοπικής επιχειρηματικότητας και των τοπικών καταστημάτων. Η αγορά της πόλης  παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας καθώς, τα όποια έσοδα εμφανίζονται, καλύπτουν υποχρεώσεις που τρέχουν και έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο διχασμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ένα μέρος του πολιτικού κόσμου με  νομοθετήματα χειρίστου είδους (περικοπές μισθών και δώρων, λουκέτα, απολύσεις κ.τ.λ.),  προσπάθησε εντέχνως να φέρει στο προσκήνιο και ίσως μέχρι ένα σημείο να το κατάφερε, γιγάντωσαν το πρόβλημα προσδίδοντας ανεπίλυτες διαστάσεις στον ήδη κατακερματισμένο χώρο της εντόπιας επιχείρησης.

Με την προσδοκία ότι οι καταστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταβληθούν προς το καλύτερο,  με μια αλληλουχία πράξεων και πολιτικών πρωτοβουλιών, δεν έχουμε παρά να στηρίζουμε κατά το δυνατόν κι  έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά,  την τοπική μικρομεσαία  επιχείρηση. Η οποία με τη σειρά της, πρέπει να γίνει πιο προσιτή στον απλό κόσμο και σε οικογένειες που πιθανόν να συντηρούνται με ένα μισθό και με τη μάστιγα της ανεργίας να καραδοκεί!

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ