Στέφανος Πετρίδης. Ένας καλλιτέχνης που χτίζει σπίτια και μουσικές  συνειδήσεις με την λύρα του.

 

Ο Στέφανος Πετρίδης, Πολιτικός Μηχανικός, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ξάνθη. Παράλληλα με την επιστήμη του, ο Στέφανος Πετρίδης, ασχολείται επαγγελματικά με την ποντιακή λίρα και το τραγούδι.

Πάμε να τον γνωρίσουμε μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην XanthiTimes.gr και το περιοδικό Αγορά … ζω Ξάνθη και στον συνεργάτη Αλέξανδρο Παυλικιάνο.

Α.Π. Δύο λόγια για να γνωρίσουμε τον Στέφανο Πετρίδη.

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Κατάγομαι από την Παλαιοκώμη Σερρών και είμαι μεγαλωμένος στην Γερμανία. Είμαι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο πολυτεχνείο και στην ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης. Γνωρίζω την Γερμανική και Αγγλική γλώσσα. Είμαι καταρτισμένος στα ενεργειακά και από το 2008, ασχολούμαι  κυρίως  με  ιδιωτικά έργα.

Το γραφείο μας που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Κύπρου 49 στον δεύτερο όροφο στην Ξάνθη, έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της μελέτης, της αδειοδότησης  και της κατασκευής  της οικοδομής. Την κατασκευή και επίβλεψη του έργου, έχω εγώ. Όσο για την κατασκευή,  αυτή γίνεται με δικά μου συνεργεία και επιλεγμένες ποιότητες υλικών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα βήματα όλα γίνονται σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του οικοδομήματος.

Στην συνέχεια ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό, το Τεχνικό Γραφείο του, έχει ρήξη ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων, εξοχικών συγκροτημάτων και καταστημάτων εστίασης, έχοντας πλήρη τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Πετρίδης θεωρεί σημαντική την καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη.

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Εμείς σαν Τεχνικό Γραφείο ετοιμάζουμε 2 μ 3 προτάσεις και ο ιδιοκτήτης- εργοδότης αποφασίζει ποια πρόταση θα υλοποιήσουμε εμείς.  Η τελική απόφαση του ιδιοκτήτη βγαίνει αφού λάβει υπόψη του τις πληροφορίες που χρειάζεται μέσα από τις προτάσεις μας όπως τα υλικά, την στατικότατα, την εξοικονόμηση της ενέργειας και φυσικά τον χρόνο παράδοσης του έργου. Με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, δίνεται η ευκαιρία στον ιδιοκτήτη – εργοδότη να κατανοήσει την μελλοντική κατασκευή, βλέποντας την τελειωμένη και τρισδιάστατα.

Α.Π. Αντιλαμβάνεσθε ο κόσμος να έχει την θέληση, την ανάγκη αν θέλεις, να ακούσει φρέσκες κατασκευαστικές ιδέες;

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια, λόγω των αλμάτων της τεχνολογίας, ειδικά οι νέοι, να παρουσιάζουν «φρέσκιες κατασκευαστικές ιδέες» με νέα υλικά, νέο, μοντέρνο σχεδιασμό.  Ναι είναι γεγονός ότι προτιμώνται οι νεότεροι μηχανικοί σε πολλές κατασκευές. και ανάλογα με την ποιότητα που δείχνεις στην δουλειά σου, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σε προσεγγίζουν και να σου ζητάνε φρέσκιες ιδέες που ταιριάζουν στην σημερινή ανεπτυγμένη τεχνολογικά στον τομέα μας, εποχή.

Α.Π. Τι σημαίνει για τον πολίτη η εξοικονόμηση ενέργειας σε μία οικοδομή;  

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι μία καλή κατασκευή όταν την προσέξεις, έχει οικονομικό όφελος για τον ιδιοκτήτη – εργοδότη.

Παράδειγμα, σε μία ισόγεια κατοικία στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης 100 τμ ο ιδιοκτήτης όλη την χειμερινή περίοδο για την θέρμανση πλήρωσε 500 ευρώ σε καύσιμα, είναι μία εξοικονόμηση πρωτόγνωρη για την περιοχή. Το δικό μας Τεχνικό Γραφείο, έχει την τεχνογνωσία η οποία συμβαδίζει με την τεχνολογία και μπορεί να κάνει προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος του ιδιοκτήτη – εργοδότη μας.

Α.Π. Με την αισθητική της οικοδομής τι γίνεται;

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Το γραφείο μας διαθέτει συνεργάτες όπου μπορούμε να κάνουμε προτάσεις ολοκληρωμένες πέραν της γενικής μορφής του κτιρίου της εξωτερικής και εσωτερικής αρχιτεκτονικής και μπορούμε όλα αυτά να τα παρουσιάσουμε στον εργοδότη μας με σύγχρονες μεθόδους τρισδιάστατης απεικόνισης και φωτορεαλισμό, ούτως ώστε ο πελάτης, να έχει πλήρη εικόνα της κατασκευής εξωτερικά και εσωτερικά πριν αυτή ξεκινήσει.

Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις από την αρχή, δηλαδή την τοπογραφική μελέτη, την προμελέτη, την οριστική μελέτη αυτή δηλαδή που θα αδειοδοτηθεί από την πολεοδομία καθώς και την εξωτερική και εσωτερική διακόσμηση, παράλληλα πάντοτε, με την λειτουργικότητα του κτιρίου.

Εν κατακλείδι έχουμε να προτείνουμε κατασκευαστικές λύσεις ανάλογες στις οικονομικές δυνατότητες του κάθε εργοδότη, σεβόμενοι τα στάνταρ είτε από θέμα νομοθεσίας  ή από θέμα ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου

Α.Π. Τουριστικές εγκαταστάσεις. Πληροφορηθήκαμε ότι έχει μία εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Υπάρχουν λύσεις από το γραφείο μας είτε κάνουμε αναφορά για την πόλη της Ξάνθης,  στο θέμα της στέγασης και κυρίως στο θέμα τις υπενοικίασης, είτε είναι ξενοδοχειακές μονάδες, και συγκροτήματα κατοικιών, όπως δουλεύουμε στην Θάσο, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Εν ολίγοις, πέρα από την μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και επίβλεψη, υπάρχουν συνεργάτες διακοσμητές καθώς επίσης νομικοί , συμβολαιογράφοι,  απαλλάσσοντας τον πελάτη από την ταλαιπωρία.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ο Στέφανος Πετρίδης να συνδυάζει την τεχνοκρατική του πλευρά, με την καλλιτεχνική;

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Η αλήθεια είναι πώς από τα 13 μου χρόνια υπήρχε η αγάπη για την μουσική. Λόγω της καταγωγής μου, ο πατέρας μου είναι Πόντιος η καταγωγή της μητέρας μου είναι από την Μικρά Ασία. Ξεκίνησα με την λύρα και σήμερα πλέον την έφερα σε απόλυτα επαγγελματικό επίπεδο.  Κυκλοφόρησα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τραγούδια από όλον τον Πόντο αλλά με έμφαση τον δυτικό. Όσο για το πώς τα συνδυάζω; Η μουσική θέλει αγάπη και αφοσίωση και μόνο έτσι μπορεί να συνδυαστεί με ένα καθαρά τεχνοκρατικό επάγγελμα όπως είναι του πολιτικού μηχανικού.

Α.Π. Ποια είναι μεγαλύτερη αγάπη. Του μηχανικού ή του καλλιτέχνη

Σ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Να πω την αμαρτία μου. Η αγάπη μου για την μουσική είναι μεγαλύτερη γιατί εκεί, διασκεδάζω τον κόσμο, περνάει καλά, περνάω και εγώ καλά. Η πρωινή δουλειά μου δεν έχει σχέση με το Σαββατοκύριακο όπου εκεί είμαι ο καλλιτέχνης που θα παρουσιαστεί σε πεντακόσια χίλια άτομα, σε μία συναυλία, σε ένα χορό σε ένα πανηγύρι. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Ο επιστήμονας είναι επιστήμονας και ο καλλιτέχνης είναι καλλιτέχνης. Κατάφερα και τα ξεχώρισα αυτά τα πράγματα και αυτός είναι ο λόγος που και τα δύο συμβαδίζουν.

Α.Π. Πες μας δυο λόγια για το CD που έβγαλες

Το CD περιλαμβάνει δέκα τραγούδια εκ των οπίων τα τρία κομμάτια είναι ανέκδοτοι σκοποί. Δηλαδή δεν ξαναχτυπήθηκαν στην ποντιακή δισκογραφία. Μέσα στα δέκα τραγούδια το ένα έγραψα εγώ την μουσική και στα άλλα υπάρχει στιχουργός και συνθέτης.

Τους ανέκδοτους σκοπούς τους βρήκαμε ύστερα από πολύ μεγάλη έρευνα και από παππούδες τραγουδοποιούς. Τα «χτυπήσαμε» με σεβασμό στο ηχόχρωμα που είχαν οι δικοί μας όπως τα έφεραν από την πατρίδα έτσι ώστε να μην χαθούν. Υπάρχουν και άλλοι σκοποί που μαζέψαμε και η σύνθεση έγινε το 2017 αλλά με απόλυτο σεβασμό, που λέγετε εξέλιξη μουσικής, που σημαίνει ότι παίρνω τον σκοπό, βάζω την πινελιά μου αλλά δεν το αλλοιώνω.  Οτιδήποτε άλλο, σημαίνει προσβολή της μουσικής και καταστροφή της ρίζας μας, της άυλης μουσικής κληρονομιάς μας. Έκανα πάνω σε αυτό, αγώνα και προσπάθησα να μείνω αυθεντικός και όπως γράφω στην αφιέρωση μου στο CD,  ηθικός. Έχω ηθική υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσω αυτά που κληρονόμησα από τους προγόνους μας στις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η ηθική μου υποχρέωση ως Στέφανος.