ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ;

Αρνούνται να συμμετάσχουν οι ΕΠΑΘίτες στο συνέδριο μειονοτικής εκπ/σης της Δ.Ο.Ε. στην Κομοτηνή

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Λέει  ψέμματα ο Σύλλογος Δασκάλων Μ/κών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. και ο Σύλλογος Δασκάλων Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ροδόπης-Ν. Έβρου ότι δήθεν δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις για το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης και δηλώνουν με ανακοίνωση τους ότι δεν θα συμμετάσχουν στην διημερίδα που οργανώνεται από την Δ.Ο.Ε.για αυτόν τον σκοπό.

Δεν γνωρίζουμε τι έγινε και πώς χειρίστηκε το θέμα η Δ.Ο.Ε. όμως σε τοπικό επίπεδο και τουλάχιστον ο πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Δ. Ντούμος, τούς κάλεσε επανειλλειμένα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που έγιναν στην Ξάνθη για θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Δ. Ντούμο ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις στην xanthitimes.gr, ανέφερε ότι  κλήθηκαν επανειλλειμένα και δεν συμμετείχαν.

Μάλιστα την τελευταία φορά που αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης ο Δ. Ντούμος, πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου, ερωτηθείς,  δήλωσε ότι δεν συμμετείχαν.

Άρα κανένας δεν τους απέκλεισε από μία τόσο σοβαρή διαδικασία εκτός εάν οι ΕΠΑΘΙΤΕΣ εκπαιδευτικοί ήθελαν να κληθούν στο συνέδριο και να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Πάντως είναι λυπηρό να μιλούνε για μειονοτική εκπαίδευση και να μην παρίστανται έστω και ως παρατηρητές. Επίσης οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν στην ανακοίνωση τους ότι “θα ληφθούν αποφάσεις για τη μειονότητα…… χωρίς τη μειονότητα”(!!!).

Προφανώς οι εκπαιδευτικοί της μειονοτικής εκπαίδευσης “βάπτισαν” τους εαυτούς τους ως εκπροσώπους της μειονότητας και ορθώς δεν κλήθηκαν.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν εκπαιδευτικοί και όχι εκπρόσωποι της μειονότητας.

Τελικά οι ΕΠΑΘΙΤΕΣ ποιους ακριβώς μειονοτικούς εκπροσωπούν; Ποιους σκοπούς εκτός από τους εκπαιδευτικούς που είναι υποχρεωμένοι, εκπροσωπούν;  Τελικά ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν;

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΘ

 

       O Σύλλογος Δασκάλων Μ/κών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. και ο Σύλλογος Δασκάλων Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ροδόπης-Ν. Έβρου, έπειτα από πραγματοποιούμενη κοινή συνεδρίαση τους, αποφάσισαν  να μη συμμετάσχουν στο Συνέδριο Μειονοτικής Εκπαίδευσης, που διοργανώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) και που πρόκειται να πραγματοποιηθεί  στις 14 και 15 Μαρτίου 2018 στο Ξενοδοχείο Chris & Eve για τους κάτωθι λόγους:

Α) Επειδή για το περιεχόμενο των θεμάτων που θα συζητηθούν στην εν λόγω συνεδρίαση  δεν λάβαμε τη δέουσα  ενημέρωση, ως έπρεπε, εκ μέρους των αρμοδίων μελών της Δ.Ο.Ε.,

Β) Επειδή πρόκειται να συζητηθεί ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, όπως είναι η Μειονοτική Εκπαίδευση, στο οποίο εμείς ως μέλη των Συλλόγων της Ε.Π.Α.Θ. είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι, παρ’ όλα αυτά δεν προσκληθήκαμε επισήμως ποτέ έως σήμερα στις προσυνεδριακές διεργασίες και ως εκ τούτου ποτέ δεν λήφθηκε υπόψη η γνώμη μας για το συγκεκριμένο θέμα. Πολύ περισσότερο, σήμερα, πέντε ημερολογιακές ημέρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο κληθήκαμε να παραβρεθούμε στην έναρξη του Συνεδρίου, διά μιας απλής και πρόχειρης πρόσκλησης, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως το ρόλο μας, καθώς όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό δεν τέθηκε ως ζήτημα η οποιαδήποτε τοποθέτηση μας για τα ζητήματα της Μειονοτικής Παιδείας ακόμα και την ημέρα του Συνεδρίου.

Γ) Επειδή, από όλα τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι επρόκειτο να συζητηθεί ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη μειονότητα και θα ληφθούν αποφάσεις για τη μειονότητα…… χωρίς τη μειονότητα(!!!).

Για τους παραπάνω λόγους, με λύπη μας, δηλώνουμε ότι  δε θα είχε κανένα νόημα να παραβρεθούμε στην έναρξη του Συνεδρίου ως προσκεκλημένοι και μόνο και η συμμετοχή μας δε θα συνέβαλε στην επίλυση των ζητημάτων της μειονοτικής παιδείας.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων

Αποφ. ΕΠΑΘ Ν. Ξάνθης

Ο Πρόεδρος

Νουρεδήν Κιγιτζή