ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΡΡΑΙΟ ΛΟΙΖΟ,  ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Ο.Ε.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Για τρία «βαριά» χαρτιά στην οικονομία κάνει λόγο ο Λοΐζος Σερραίος υπεύθυνος της Εταιρίας Σερραίος Ευστράτιος και υιοί Ο.Ε.  Ο Λοΐζος Σερραίος μιλά για την Αγροτική Παραγωγή, την Ναυτιλία και φυσικά τον Τουρισμό.

Μιλά με υπηρηφάνεια και καμάρι για την αυτοδημιούργητη εταιρεία τους που δεν χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα από τις τράπεζες για να στηθεί και να μεγαλώσει και να σταθεί όρθια στην κρίση. Αυτό, όπως λέει ο ίδιος,  γίνεται με πολύ προσωπική δουλειά και άπλωμα του «των ποδιών όσο φτάνει το πάπλωμα». Για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο και τους ξένους επενδυτές λέει «καλώς να ορίσουν» όμως αν δεν προσεχθούν οι τρείς βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας και δεν μπούνε στο σωστό τους «περιτύλιγμα» για να πουληθούν δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη σημειώνει στην συνέντευξη – συζήτηση με τον συνεργάτη της XanthiTimes.gr και της Αγορά … Ζω Ξάνθη Αλέξανδρο Παυλικιάνο.

Ποιο συγκεκριμένα λέει: «Η Ελλάδα έχει τρία ατού. Την Αγροτική Παραγωγή, τον τουρισμό της και την ναυτιλία. Αυτά τα τρία κεφάλαια είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. Εάν δεν αξιοποιήσιμε αυτά τα τρία κεφάλαια δεν κάνουμε τίποτε. Από εκεί ξεκινάει η πραγματική ανάπτυξη για την Ελλάδα».

Στην συνέχεια ο Σερραίος Λοΐζος μίλησε για την Εταιρεία Σερραίος που με πολύ δουλειά ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα από τον πατέρα Σερραίο ως λευκοσιδηρουργού.

ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΣ:Η επιχείρηση ιδρύθηκε από τον πατέρα Σερραίο,  τον Στράτο Σερραίο το 1953 . Η πρώτη δραστηριότητα ήταν λευκοσιδηρουργεία. Στην πρώτη ανοικοδόμηση της Ξάνθης τις δεκαετίες 70-80 η εταιρεία έκανε εγκαταστάσεις υδραυλικών. Ίσως είχε ένα από τα μεγαλύτερα συνεργεία της εποχής. Η Εταιρεία μας έβγαλε πολλούς τεχνίτες υδραυλικούς που σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδος. Με την εμπορία των υδραυλικών ασχολήθηκε η εταιρεία για να καλύψει τις δικές της ανάγκες στις δουλειές και τις εγκαταστάσεις που έκανε. Στην ουσία έπαιρνε υλικά από εργοστάσια για να καλύπτει τις ανάγκες της στην δουλειά και όχι μεταπώληση. Μετά δειλά άρχισε να μεταπουλά μέχρι και το 1985 που μπήκα και εγώ στο μαγαζί μέχρι και το 1987 που  ανέλαβα την διεύθυνση στην νέα εταιρεία και μαζί με τον αδελφό μου ιδρύσαμε την εταιρεία Σερραίος Ευστράτιος και υιοί ΟΕ.  Από την αρχή στόχος μου ήταν να γίνει μία καθαρά εμπορική εταιρεία. Αυτό υλοποιήθηκε με την είσοδο του αδελφού μου και από το 1987 μέχρι και σήμερα είμαστε μία εταιρεία 95% εμπορική και 5% παροχής υπηρεσιών.

Α.Π. Πώς καταφέρατε και μέσα στην κρίση και στέκεστε «όρθιοι» σε σύγκριση με άλλους «μεγάλους» στην λογική ότι είχαν μεγάλους κύκλους εργασιών και που τώρα λόγω της κρίσης έχουν μειώσει πολύ έως και μηδενίσει τις εργασίες τους. Ποιο είναι το μυστικό;

ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΣ: Ακούστε να δείτε. Εμείς είμαστε αυτοδημιούργητοι και κατά βάθος συντηρητικοί. Κάναμε δουλειές μέχρι εκεί που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν βασιστήκαμε ποτέ σε ξένα χρήματα όπως τραπεζικό δανεισμό, ίσως ακούγεται λίγο περίεργο αλλά ποτέ δεν χρειαστήκαμε ξένα χρήματα για να κάνουμε δουλειές δικές μας. Ίσως και αυτό να ήταν το μυστικό που μας κράτησε μέσα στην κρίση. Ότι κάναμε το κάναμε με δικά μας χρήματα δηλαδή αναχρηματοδοτούσαμε την δουλειά μας. Τα παίρναμε από την δουλειά και τα ρίχναμε στην δουλειά.

Α.Π. Δεν τα κάνατε ταξίδια και «γαρίφαλα» στα μπουζούκια;

ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΣ: Όχι. Το καλό όνομα στην αγορά, το κληρονομήσαμε από τον πατέρα μου και εμείς μείναμε πιστοί στο τρίπτυχο που λέει ποιότητα, προσιτές τιμές και εξυπηρέτηση του πελάτη. Για αυτό ο κόσμος μας αγκάλιασε και μας τιμά μέχρι και σήμερα.  Η επιχείρηση μας είναι μία καλή και υγιείς επιχείρηση. Προλάβαμε και δουλέψαμε μία καλή δεκαετία και καλά,  όταν είχε μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη ο νομός μας.

Μιλώντας για την σημερινή οικονομική κρίση ο Λοΐζος Σερραίος αναφέρει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και η εταιρεία με συνετά, σοβαρά και πιστή στο τρίπτυχο ΠΟΙΌΤΗΤΑ, ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ, παλεύει για το καλλίτερο.

ΛΟΙΖΟΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣ: Δυστυχώς σήμερα τα πράγμα είναι δύσκολα αλλά εμείς παλεύουμε για το καλλίτερο.

Μιλώντας μετά από ερώτηση μας για το «ξεσκαρτάρισμα» της αγοράς από τους «φελλούς» και τους «αεριτζήδες» , μας είπε ότι ορισμένοι δείξανε τις ικανότητες τους και κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Παρόλα με αυτά όμως, μη ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα και οι «αεριτζήδες» όπως τους αποκαλείς, βρίσκουν τον τρόπο πάντα να επιβιώνουν. Αυτή βέβαια δεν είναι σοβαρή προσπάθεια.

Α.Π. :Τι πρέπει να γίνει για να έρθει η ισορροπία στην αγορά;

ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΣ: Πιστεύω ότι πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και μάλιστα η ανεργία σε μικρές ηλικίες. Όσο για τους επενδυτές εγώ κρατά μικρό καλάθι. Αν δεν ξεκινήσουμε από εμάς εκμεταλλευόμενοι τα «ατού» της Χώρας μας δεν έχει χαΐρι. Λένε ότι θα βγάλουν φυσικό αέριο, πετρέλαια και τα λοιπά. Καλά είναι αλλά να μην βασιζόμαστε όμως σε αυτά. Θα βασιστούμε στα δικά μας ποιοτικά προϊόντα στην γεωργία μας π.χ. κηπευτικά, λάδι, έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά πολύ υψηλού επιπέδου. Εκεί πρέπει να βασιστούμε. Η μεταποίηση. Μέχρι τώρα τι κάναμε; Παράγαμε χρυσό, το δίναμε στους άλλους ευρωπαίους αυτοί το βάζουν σε μπουκαλάκια και σελοφάν και μας το πουλάνε πανάκριβα. Μπορούμε και μείς θεωρώ να κάνουμε αυτή την δουλειά. Ούτε οι εξυπνάδα μας λείπει ούτε η τεχνογνωσία. Αν αυτό το χρυσάφι που έχουμε στα χέρια μας, το παρουσιάσουμε όπως πρέπει στις αγορές, θα έχουμε επιτυχία. Από εκεί θα ξεκινήσουμε και μακάρι να έρθουν και οι ξένοι επενδυτές και μακάρι να βγάλαμε πετρέλαια και φυσικό αέριο.

Ήταν μία κουβέντας με τον Σερραίο Λοΐζο. Λιτός σεμνός και δουλευτάρης. Άνθρωπος της δουλειάς που έχει αρχές στην επιχείρηση του και χάρις σε αυτές, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι πελάτες στηρίζουν την εταιρεία και η εταιρεία τους πελάτες της.

Εμείς με την σειρά μας, ευχόμαστε καλές δουλειές στην εταιρεία εμπορίας υδραυλικών Σερραίος Ευστράτιος και υιοί Ο.Ε. που δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και ίσως είναι ένα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του είδους στην Βόρειο Ελλάδα. Καλές δουλειές.