Κρίθηκαν προφυλακιστέοι – Για κατασκοπεία τους παραπέμπει ο εισαγγελέας

Την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στις Καστανιές του Έβρου αποφάσισε η εισαγγελία της Ανδριανούπολης.

Τα κινητά τους κατασχέθηκαν και σε αυτά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αντριάνα Φερεντίνου, οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ότι βρέθηκαν εικόνες για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, με τα κινητά τους τράβηξαν φωτογραφίες τις οποίες θα έστελναν στους ανωτέρους τους. Με βάση αυτό, η πρόταση του εισαγγελέα είναι να κρατηθούν για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με την κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι δύο στρατιωτικού φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε αναφορικά με τις εξελίξεις πως «ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά».

Πάντως, το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα είναι αλλεπάλληλες, προκαλεί ανησυχία. Η Άγκυρα είναι πολύ πιθανόν ότι θα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός, για το εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο. Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται σκληρότατη κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας για τις απώλειες σε Τούρκους στρατιώτες στο μέτωπο της Αφρίν και της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».