Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης στέκεται στο πλευρό της συναδέλφισσας, εκπαιδευτικού Θεατρικής Παιδείας, η οποία στα πλαίσια δράσης που  αφορά στην  ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ειρήνης και αλληλεγγύης, ανέδειξε το θέμα της 16χρονης  Αχέντ Ταμίμι, η οποία φυλακίστηκε λόγω της συμμετοχής της στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Καταδικάζουμε την στοχοποίηση της εκπαιδευτικού καθώς και την προσπάθεια επέμβασης στο έργο των εκπαιδευτικών  και περιορισμού της ελευθερίας της διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας, όπως και η ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης και της έρευνας.

Βάσει των γενικών αρχών των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να διαμορφώνει συνθήκες που προάγουν τις αξίες της δηµοκρατίας, του σεβασµού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας. Ένας από τους άξονες αυτής της προσπάθειας είναι: η ευαισθητοποίηση σε θέµατα ανθρωπίνων δικαιωµάτων, παγκόσµιας ειρήνης και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το σχολείο πρέπει να αποτελεί χώρο υποδειγµατικής εφαρµογής των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, όπως είναι ο σεβασµός στον Άλλο, η διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε ατόµου, η ελευθερία από κάθε µορφής διάκριση, η ελευθερία σκέψης κι έκφρασης, η συµµετοχή και η συνεργασία.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ελέγχου και συρρίκνωσης της παιδαγωγικής ελευθερίας των εκπαιδευτικών πολλώ δε μάλλον ποινικοποίησης  των εκπαιδευτικών τους πρωτοβουλιών  εκ μέρους, ευτυχώς, ελαχίστων  γονέων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη συνάδελφό μας και δηλώνουμε απερίφραστα πως στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα οποιουδήποτε να λιγοστεύσει την ανεξαρτησία και την ελευθερία των εκπαιδευτικών. Γιατί συλλογάται  καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα! (Ρήγας Φεραίος).