Η πιο ζωντανή περιοχή της Θράκης δεν αφήνει περιθώρια για ξεκούραση: δάση και ποτάμια, θάλασσα και λίμνες, παλιά πόλη και Πομακοχώρια.

Οι μέρες ποτέ δεν φτάνουν στην πολυπρόσωπη πόλη της Ξάνθης, αλλά ούτε και στον συναρπαστικό νομό

Ακολουθούμε τον χειροποίητο κεντημένο Επιτάφιο της εκκλησίας του Ακάθιστου Υμνου. Μέσα από στενά και περνώντας από αρχοντικά σπίτια, φτάνουμε στην πλατεία. Κάνει κρύο, αλλά ο κόσμος είναι πολύς και η αμίλητη πομπή συνεχίζει. Την επόμενη μέρα, όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την Ανάσταση. Λίγο πριν ακουστεί το «Δεύτε λάβετε φως», περνώντας έξω από ένα αρχοντικό στην Παλιά Πόλη, ακούμε τις μελωδίες του Χατζιδάκι από το δίσκο «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη». Την ημέρα του Πάσχα, κάνοντας βόλτα στα υπέροχα τοπία γύρω από την πόλη, θα αλλάξουμε διάθεση, επηρεασμένοι από το μεγαλείο της φύσης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αβδηρα. Τα ιστορικά Αβδηρα βρίσκονται 25 χλμ. νότια της Ξάνθης και είναι η γενέτειρα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα. Κάντε βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο και δείτε τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη στο μουσείο.

Λίμνη Βιστωνίδα. Βόλτα στην τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, της οποίας ο υγροβιότοπος είναι καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και ψαριών. Στην τοποθεσία Λάγος, η λίμνη συνδέεται με κανάλια με το Θρακικό πέλαγος.

Δάσος Χαϊντούς. Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, το πυκνό και παρθένο δάσος έχει χαρακτηριστεί «μνημείο της φύσης». Οι αιωνόβιες οξιές μπορεί και να ξεπερνούν τα 30 μέτρα, ενώ θα συναντήσετε και πεύκα και έλατα.

Στα στενά του Νέστου. Να κάνετε με τρένο του ΟΣΕ τη διαδρομή Σταυρούπολη – Ξάνθη. Η διαδρομή είναι εκπληκτικής ομορφιάς, αφού οι γραμμές του τρένου ακολουθούν το ποτάμι. Το ταξίδι διαρκεί περίπου μισή ώρα ανάλογα με το τρένο. Πληροφορίες στον ΟΣΕ στο Τ/1110.

Kανό ή rafting στο ποτάμι, περιήγηση με 4×4 στα δάση και τα Πομακοχώρια του νομού, πεζοπορίες και άλλα πολλά προσφέρει η εταιρεία Riverland (Τ/25410-62.488, www.riverland.gr), που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη και στις γύρω περιοχές.

ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Θεσμός της Θράκης και της Βορείου Ελλάδος στην «Πόλη με τα Χίλια Χρώματα».

Το Καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι μασκαράτες, ούτε και υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα, έτσι όπως το ενεπνεύσθη μια ομάς Ξανθιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πεποίθηση ότι θα το καταστήσουν έναν θεσμό εις την Θράκη και εις την Μακεδονία.

Είναι εορταστικές εκδηλώσεις λαϊκές που λαμβάνουν μέρος, όχι μόνον άψυχα κινούμενα, δημιουργήματα της ζωγραφικής και της σημερινής νοοτροπίας ή μπογιατισμένες καρικατούρες, αλλά συγκροτήματα μουσικά με ευρωπαϊκά και εγχώρια λαϊκά όργανα….. Και η επιτροπή, κατά γενική ομολογία τριάντα χιλιάδων λαού που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις αυτές εις την Ξάνθη, το επέτυχαν πλήρως. Θεσμός λοιπόν κατέστησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης….. Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως….. Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης… (Εφημ. Έλλην. Βορράς, αρ. φ. 4618/183, 26/2/1969, σ.2)

ΞΑΝΘH

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Με αεροπλάνο μέχρι την Καβάλα ή την Αλεξανδρούπολη. Η Καβάλα (αεροδρόμιο Χρυσούπολης) απέχει 60 χιλιόμετρα, ενώ η Αλεξανδρούπολη απέχει από την Ξάνθη 103 χιλιόμετρα. Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης από το σταθμό Κηφισού στην Αθήνα. Με το αυτοκίνητό μας, η Ξάνθη απέχει 727 χλμ. από την Αθήνα και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

ΦΑΓΗΤΟ

Τα Φαναράκια (Πεζόδρομος Γ. Σταύρου, Ξάνθη, Τ/25410-73.606). Ιστορική και παρεΐστικη ταβέρνα με πολλούς μεζέδες, σε διατηρητέο κτίριο σε πεζόδρομο. Σουτζουκάκια, μοσχαράκι στο πήλινο, χωριάτικο λουκάνικο, τηγανιά και πολλά μεζεδάκια, όπως πατάτα γεμιστή, μπουγιουρντί και μανιτάρια σχάρας. 12 – 15 ευρώ το άτομο.

Το Πίλημα (Πίλημα, 8 χλμ. από την Ξάνθη, Τ/25410-24.242). Κλασική ταβέρνα χωριού, με εξαιρετικά κρέατα. Πολλοί έρχονται από την πόλη για το κατσικάκι στη σούβλα, το κεμπάπ γιαουρτλού, το κοντοσούβλι και τα ορεκτικά. 12 – 15 ευρώ το άτομο.

Κοκόρι (Ορφέως 6 και Παλαιολόγου, Παλιά Πόλη Ξάνθης, Τ/25410-77.980). Στο κτίριο του 1890 απολαμβάνουμε την καλή μουσική μαζί με την ατμόσφαιρα παλιάς εποχής. Η κουζίνα είναι δημιουργική, με φρέσκα υλικά και ωραίους συνδυασμούς. Δοκιμάστε το μικρό κοκοράκι με παπαρδέλες, τις πένες με γκοργκοντζόλα και αμύγδαλο, και την πράσινη σαλάτα με φρέσκα μυρωδικά και κατίκι Δομοκού. Εξαιρετικό και το σουφλέ σοκολάτας. 15 – 25 ευρώ το άτομο.

Ερωδιός (Αγίου Αθανασίου 2, Ξάνθη, Τ/25410-74.806). Εδώ ερχόμαστε για το καλό ψάρι, αλλά και τα ντόπια κρέατα. Μας άρεσε η αχνιστή πεσκανδρίτσα, αλλά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια και το φιλέτο Ερωδιός με σάλτσα βουτύρου και κρασιού. Δοκιμάστε και το κρασί που εμφιαλώνουν οι ίδιοι. 15 – 25 ευρώ το άτομο.

Παλαιά Πόλις (Χασιρτζόγλου 7, Ξάνθη, Τ/25410-68.685). Παραδοσιακά φαγητά, κρεατικά της ώρας και σπέσιαλ πιάτα, όπως λαγός στιφάδο, χοιρινό με δαμάσκηνα και αρνάκι στο φούρνο, δοκιμάζουμε στην ατμοσφαιρική αίθουσα. Βρίσκεται σε ιστορικό κτίριο, το οποίο στέγαζε τη βουλγαρική Ασφάλεια την περίοδο της Κατοχής. Συνοδεύστε το φαγητό με ένα από τα τοπικά κρασιά. 15 ευρώ το άτομο.

Βόσπορος (5ο χλμ. Ξάνθη – Πόρτο Λάγος, Τ/25410-83.097). Πιάνουμε το τραπέζι ροτόντα δίπλα στο τζάκι, επιλέγουμε ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί και παραγγέλνουμε φιλέτο με λάδι καπνού, δημιουργικά πιάτα με κοτόπουλο, αλλά και θαλασσινές γεύσεις. 15 – 20 ευρώ το άτομο.

Δαφνώκηπος (Δαφνώνας, Τ/25420-31.160, 6936-551.376). Διά χειρός Μαρίας απολαμβάνουμε αρνάκι, κότσι ή γουρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο, αγριογούρουνο κυνήγι και κόκορα κρασάτο. Και βέβαια, δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε τα πολίτικα πιάτα, χουνκιάρ μπεγεντί και γιαουρτλού κεμπάπ. 15 ευρώ το άτομο.

ΚΑΦΕΣ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ντίλι Ντίλι (Π. Χρηστίδη 2, Παλιά Πόλη Ξάνθης, Τ/6944-705.005). Το πρωί ερχόμαστε για ελληνικό στη χόβολη με λουκουμάκι και μπισκοτάκι Μιράντα, ενώ το βράδυ πίνουμε ζεστό ρακόμελο με βιολογική τσικουδιά, μέλι, κανέλα και γαρίφαλο, ακούγοντας από Χατζιδάκι και Λούις Αρμστρονγκ μέχρι Μόνικα. Συχνά διοργανώνονται live.

Ψωμί και Σοκολάτα (Χασιρτζόγλου 2, Ξάνθη, Τ/25410-75.366). Ο παλιός πέτρινος φούρνος με τις δύο εισόδους συνεχίζει να βγάζει αφράτα ψωμάκια, ζεστά κρουασάν και πολλές λιχουδιές, που απολαμβάνουμε δωρεάν στον μπουφέ μαζί με τον καφέ και τη σοκολάτα μας. Ανοιχτά όλη μέρα, το Ψωμί και Σοκολάτα σερβίρει όλων των ειδών τα ροφήματα, πολλές γεύσεις σοκολάτας και εκλεκτές ποικιλίες καφέ.

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάξι Τσιακίρης (Β. Κωνσταντίνου 60, Ξάνθη, Τ/25410-66.444) Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μέχρι το Σουφλί. Εδώ βρίσκουμε όλα τα προϊόντα του μεταξιού σε ειδικές τιμές: πασμίνες, εσάρπες, παραδοσιακά χειροποίητα εργόχειρα, ολομέταξα κεντήματα και πολλά ακόμα προϊόντα από φυσικό ελληνικό μετάξι. Καταστήματα λειτουργούν και στην Κομοτηνή, στο Σουφλί και στην Αθήνα.

Ζαχαροπλαστείο Νεντίμ (Β. Κωνσταντίνου 35 και Κονίτσης, Τ/25410-25.959). Ξεκίνησε από την Κομοτήνη το 1950 και έκανε το σουτζούκ λουκούμ πανελληνίως γνωστό. Τα ζαχαροπλαστεία Νεντίμ έχουν κατάστημα και στην Ξάνθη, όπου μπορείτε να γευτείτε το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής, αλλά και φρεσκότατα σιροπιαστά κεράσματα και διάφορα άλλα γλυκίσματα.