Επιβεβαιώθηκε η είδηση από την Συρία ότι δυνάμεις του συριακού Στρατού κτυπήθηκαν από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στην επαρχία της Deir Ezzor με το πρόσχημα ότι αυτές αποτελούσαν απειλή για Κούρδους μαχητές και Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι Αμερικανοί στην αρχική τους αναφορά έλεγαν ότι εξοντώθηκαν πάνω από 100 στρατιώτες του «καθεστώτος» (έτσι αποκαλούν οι ΗΠΑ τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση νομιμοποιώντας επί σειρά ετών εγκληματικές ισλαμιστικές οργανώσεις) αλλα έγκυρες πηγές από την Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν ότι τελικώς σκοτώθηκαν 25 Σύροι στρατιώτες που ανήκαν στις δυνάμεις της συριακής Εθνοφυλακής

Η δύναμη αποτελούνταν συνολικά από 500 άνδρες συνοδεία πυροβολικού και αρμάτων και επιχειρούσε κατά των τελευταίων προπυργίων του ISIS στην έρημο της Deir Ezor.

Οι Αμερικανοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν και 20 τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην δύναμη αυτή θεωρούνταν πολύ πιθανό ότι έχουν ενσωματωθεί και κάποιοι Ρώσοι σύμβουλοι για να συντονίζουν την ρωσική Αεροπορία για όταν ζητηθεί η επέμβασή της αλλά πηγές από την Δαμασκό αναφέρουν ότι η συγκερκιμένη δύναμη διέθετε μόνο συριακό προσωπικό

Until this moment there’re NO accurate informations regarding the clashes between and

Reports are coming only from the same people who said “we are going to invade because they’re developing WMDs”

And personally speaking, I don’t believe these people.

And for the record there’re not much of Russian forces southern of and the forces there are mostly allies of the

E. : US officials say around 100 pro-Regime forces were killed last night by US Air Force & artillery when they launched an offensive to take strategic Oil Fields from & in E. . Tanks and vehicles wrecked.

💥 Military Council (sdf) claims more than 20 armoured vehicle, an ammunition depot and a supplementory convoy for SAA, eliminated by and / in night-time attacks.

Αυτό εξηγεί και το θάρρος των Αμερικανών να βομβαρδίσουν καθώς σε αντίθετη περίπτωση ρωσικά Su-35 θα είχαν σπεύσει άμεσα στην περιοχή όπου λόγω των κοντινών αποστάσεων θα είχαν το πλεονέκτημα ακόμα και έναντι των αμερικανικών F-22 Raptor καθώς θα επιχειρούσαν σε αποστάσεις μικρότερες των 90 χιλιομέτρων καθιστώντας την τεχνολογία Stealth άχρηστη

Οι Αμερικανοί δικαιολογούν τους εαυτούς τους λέγοντας ότι επρόκειτο περί «αμυντικής κινήσεως» αλλά αυτό δεν είναι πιστευτό καθώς στην περιοχή και συγκεκριμένα στην ανατολική  όχθη του Ευφράτη κοντά στην πόλη Khasham βρίσκονται πολύ σημαντικές πετρελαιοπηγές.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να εμποδίσουν την κυβέρνηση της Δαμασκού να τις θέσει υπό έλεγχο καθώς από τα έσοδα των πετρελαιοπηγών της Deir Ezzor η Ουάσιγκτον προσδοκά ότι θα μπορέσει να συντηρήσει ένα μελλοντικό συριακό κουρδικό κρατίδιο, εάν τελικώς αποτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων στην Αφρίν.