Παιχνίδια προκλήσεων από τους Σκοπιανούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των Σκοπίων…
– Δήλωση – «βόμβα» από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ: «Η λύση να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων»

Σε ένα πραγματικό θρίλερ για γερά νεύρα έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως σκληραίνουν στη στάση τους.

Μετά τις επιθετικές δηλώσεις περί «μακεδονικής ταυτότητας» του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την Πέμπτη (01/02/2018) κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ θέμα ταυτότητας, μία νέα δήλωση, αυτή τη φορά δια στόματος του πρωθυπουργού των Σκοπίων, έρχεται να προκαλέσει αίσθηση, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές […] Ελπίζω πως η λύση θα διατηρεί την αξιοπρέπεια των ”Μακεδόνων” και των Ελλήνων πολιτών», είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό Nova’.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει τυχόν λύση για το όνομα σε δημοψήφισμα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων MIA.

Τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργήσει ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, καθώς θα καταδεικνύει τη βούληση του σκοπιανού λαού για λύση.

Εκτίμησε πάντως ότι η επίτευξη λύσης είναι εφικτή έως τα μέσα του 2018 και συνεπώς θα είναι δυνατή η ένταξη των Σκοπίων στο NATO στη σύνοδο της Συμμαχίας τον Ιούλιο.