«Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

“Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχλεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: “Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων”.

H συνάντηση

Mετα από 3 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στο τραπέζι τέθηκαμ και οι πέντε προτάσεις Νίμιτς, που είχε ανακοινώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προ ημερών στη Νέα Υόρκη στους πρέσβεις των δύο χωρών.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Aπό τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανήρτησε φωτογραφία στο προφίλ του στο Facebook ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Σε αυτή οι δύο ηγέτες έχουν μία θερμή χειραψία με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «μιλάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς το συμφέρον των πολιτικών».