ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 21-01-2018              Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο εἰς τόν Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                         Ἁγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

 

Πέμπτη 25-01-2018              Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου Νέας Καρβάλης.

ΤΟ  ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟ ΑΠΟΛΩΛΟΣ»

Στην εποχή μας διαπιστώνουμε μια κυριαρχούσα τάση για κατάκριση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό γινόταν πάντα κι επομένως, δεν θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει η παρόμοια συμπεριφορά των ανθρώπων. Το τραγικό στην εποχή μας είναι το εξής. Ότι παλαιότερα, τουλάχιστον κατά τη διαπαιδαγώγηση των νέων, καυτηριάζονταν παρόμοιες συμπεριφορές, σήμερα ίσως όχι στον ίδιο βαθμό.

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα παρουσιάζεται ο Ζακχαίος και αντιδιαστέλλεται η προς αυτόν συμπεριφορά του Χριστού από αυτήν των λοιπών ανθρώπων και μάλιστα των συμπολιτών του. Τι ήταν ο Ζακχαίος; Αρχιτελώνης, ο οποίος νοίκιαζε τους φόρους μίας περιοχής προκαταβάλλοντάς τους στο Ρωμαϊκό κράτος και στη συνέχεια εισπράττοντάς τους στο πολλαπλάσιο με κάθε μέσο ακόμη και βίαιο, με κάθε τρόπο ακόμη και άδικο και για τον λόγο αυτόν ήταν μισητός!

Κι όμως, αυτός που η ζωή του χαρακτηριζόταν από την επιδίωξη και το κυνήγι του πλούτου, επιθύμησε κάτι που η υψηλή κοινωνική του θέση, τα μέσα που είχε στη διάθεσή του η και η φυσική του διάπλαση ακόμη, δεν μπορούσαν να του προσφέρουν. «Εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις εστι».

Γιατί; Ποιός ξέρει. Ίσως είχε ακούσει την αγαθή φήμη περί του Χριστού. Ίσως είχε ακούσει τις αιτιάσεις των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Ίσως ήθελε να διαμορφώσει δική του αντίληψη περί του προσώπου, έστω και με μία ματιά. Ίσως ήθελε να δει Αυτόν που με τόση αγάπη φερόταν στους ανθρώπους, ιδίως στους πάσχοντες, αλλά και τους αμαρτωλούς. Κι αυτή του η επιθυμία τον οδηγεί ν’ ανέβει σ’ ένα δένδρο για να βλέπει άνετα χωρίς να τον βλέπουν. Κι ενώ όλοι τον παραβλέπουν και διέρχονται αδιάφοροι κάτω από το δέντρο, ο Χριστός τον εντοπίζει και τον εγκλωβίζει: «Ζακχαίε, σπεύσας καταβηθι· σήμερον γαρ εν τω ούκω σου δει με μείναι».

Ο τρόπος που ο Χριστός ενεργεί προκαλεί γογγυσμό μεταξύ όλων εκείνων που, μπορεί μεν να σέβονταν τον διδάσκαλο, δεν μπορούσαν όμως, να κατανοήσουν το πως ενεργεί, ούτε να ξεκολλήσουν από τις κακές συνήθειες των κοινωνικών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

Δίνει όμως ο Χριστός μας ένα μάθημα του πως υπερβαίνει η αγάπη το παρελθόν, το διαγράφει και το ανασκευάζει.

«Ήλθε γαρ ο υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός». Όποιος δεν χαίρεται με τη μετάνοια και τη σωτηρία του άλλου αλλά επιμένει να θυμάται την αμαρτία του, δεν ωφελείται από τον Χριστό και τις ευεργεσίες που προσφέρει στην ανθρωπότητα.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ