ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΥΧΕΡΗ Η Θ. ΓΙΑΝΝΩΤΑ ΚΑΙ Ο Γ. ΣΥΛΙΓΑΡΔΑΚΗΣ

Γράφει ο Αλέξανδροσ Παυλικιάνος

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει σαν ήττα του δημάρχου, αφού δεν «πέρασε» από το Σώμα η πρόταση του για ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Μία κατά τα άλλα φυσιολογικότατη πρόταση του Δημάρχου, η οποία δεν βρήκε «ώτα»ανοιχτά Κακώς ίσως η αντιπολίτευση και μέλη της συμπολίτευσης χρησιμοποίησαν αυτό το Εθνικό θέμα για να ασκήσουν αντιπολίτευση στον δήμαρχο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος στην εισήγηση του θέματος, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασκεί Εξωτερική πολιτική.

Η θέση του Μ. Φανουράκη αλλά και του Αλέκου Κυριακίδη ήταν το λιγότερο αστεία. ο Μ. Φανουράκης είπε, να μην βιαστούμε να περιμένουμε τις εξελίξεις, θέση που υιοθέτησαν οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης και που καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι και σε αυτό το θέμα, ο δήμαρχος έχει πρόβλημα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κακώς ίσως η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα ήταν αρνητική όμως έστειλε ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα στον δήμαρχο.

Δεν έγινε αντιληπτό για το τι ακριβώς περιμένει ο κ. Φανουράκης – αφού η πρόταση του δημάρχου έλεγε ξεκάθαρα για έκφραση γνώμης. Επίσης η εξήγηση του Μ. Φανουράκη ότι θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα από όλες τις πλευρές περιέχει μία θολούρα με δεδομένο ότι δεν έγινε ξεκάθαρο από την πλευρά του  για το τι ακριβώς να εξετασθεί και σε σχέση με τι. Τι παρενέργειες θα μπορούσε να είχε η δημόσια τοποθέτηση των δημόσιων προσώπων του δήμου Ξάνθης στο θέμα της Μακεδονίας;

Προφανώς ο Μ. Φανουράκης που με την τοποθέτηση του παρέσυρε(;) και τους υπολοίπους του Σώματος να πούνε σχεδόν το ίδιο σε σχέση πάντοτε με το πολιτικό κόστος που θα αναλάμβανε έναντι των συμβούλων του; Των ψηφοφόρων του; Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η στάση του σε ένα θέμα όπου εκφράζουν την γνώμη τους 11 εκατομμύρια Έλληνες και πιθανολογούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης ή των μελλών του, θα έχει την αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα σχετικά με αυτό το ζήτημα εκτός αν… για λόγους αντιπολίτευσης η αντιπολίτευση και η … αντιπολίτευση της συμπολίτευσης «κρέμασαν» τον δήμαρχο.

Η ανάγνωση της όλης υπόθεσης οδηγεί εκεί. Ότι δηλαδή ο δήμαρχος δεν κατάφερε να περάσει μία πρόταση έκφρασης γνώμης ακόμη και Εθνικού Περιεχομένου και εδώ είναι το πρόβλημα. Πόσες σημαντικές αποφάσεις για την Ξάνθη θα καταφέρει να περάσει στο μέλλον;

Άρα η «δεδηλωμένη» είναι οριακή.

Είναι ακατανόητο να γίνονται προτάσεις από τον ίδιο τον δήμαρχο και να μην περνούν ακόμη και αυτά τα θέματα. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ο ίδιος   γνωρίζοντας ότι έχει απέναντι του μία συμπαγή αντιπολίτευση και τις «διαρροές» της παράταξης του, όπως δείχνουν τα πράγματα, για μία ακόμη φορά  δεν τα «μελέτησε» καλά.

Βέβαια που να φαντασθεί ότι σε ένα τόσο «λάιτ»(;) θέμα, θα έβρισκε απέναντι του την άρνηση. Εκτός ήθελε να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Στο δια ταύτα. Η αντιπολίτευση αποδεικνύεται  ότι ασκεί την πίεση της ακόμη και  σε θέματα Εθνικού περιεχομένου. Αποδομεί τον δήμαρχο αργά, αλλά σταθερά.

Δεύτερον είναι καιρός ο δήμαρχος να ξεκαθαρίσει ποιοι από την συμπολίτευση είναι μαζί του και ποιοι όχι.

Και τρίτον θα πρέπει να μπει στην διαδικασία αναζήτησης πολιτικών συμμάχων γιατί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η αντιπολίτευση θα γίνει ποιο συμπαγής και μέλη της συμπολίτευσης θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο αναζητώντας συμμαχίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Τέλος, με αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο στην παρούσα διοικούσα παράταξη να πάει στις εκλογές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκοψε την πίτα του.

Τυχερή η σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Θεοδώρα Γιαννώτα και ο δημοσιογράφος Γ. Συλιγαρδάκης αφού το φλουρό έπεσε σε αυτούς.

Πριν ο δήμαρχος Ξάνθης κόψει την πίτα ευχήθηκε σε όλους υγεία, προκοπή επιμονή και υπομονή συλλυπήθηκε τον Μ. Τσέπελη για την απώλεια της μητέρας του.  Στην συνέχεια ζήτησε ενημέρωση για την έκβαση της υπόθεσης της ΣΕΚΑΠ η οποία την ώρα της συνεδρίασης ήταν σε εξέλιξη η υπόθεση στα δικαστήρια της Κομοτηνής σημειώνοντας για μια ακόμη φορά και κάνοντας αναφορά στο ψήφισμα στήριξης των υπαλλήλων από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι η Ξάνθη είναι στο πλευρό των εργαζομένων.