Στις Βρυξέλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η έξοδος από τα μνημόνια  θα είναι όσο απρόσκοπτη θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν οι Financial Times.

Στο δημοσίευμά τους, με τίτλο «Μια ελληνική άνοιξη» (αναφορά στην «Αραβική Άνοιξη»), υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «στο τέλος του ”μεγάλου ελληνικού πειράματος” ελλοχεύουν κίνδυνοι» και γίνεται αναφορά σε δύο μακροχρόνιες δικαστικές υποθέσεις που έχουν αναδείξει την ανησυχία ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας.

Η μία υπόθεση αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, σημειώνει η εφημερίδα, και η άλλη την παραπομπή σε δίκη τριών πρώην αξιωματούχων της Ευρωζώνης, οι οποίοι ήταν μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

«Και οι δύο διώξεις αφορούν φερόμενα εγκλήματα τεχνοκρατών κατά του ελληνικού κράτους» συμπληρώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, για τους παρατηρητές της ελληνικής κρίσης αυτές οι δικαστικές υποθέσεις συνδέονται με το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη (ανεξαρτήτως κομμάτων) δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για όσα έγιναν πριν από το 2009.

Tονίζεται ακόμη ότι, εκτός από την ανησυχία στην ΕΕ για το κράτος δικαίου και για τη θεσμική ετοιμότητα της Ελλάδας, υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που μπορεί  να αντιμετωπίσει η χώρα στον δρόμο για τη μεταμνημονιακή εποχή της.

Πριν από την προθεσμία εξόδου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ευαίσθητες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η απουσία γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει και αυτή τη διαδικασία, που αναμενόταν να ξεκινήσει την άνοιξη.

Πηγή: FT: Η «ελληνική άνοιξη» δεν θα είναι όσο απρόσκοπτη θα ήθελε ο Τσίπρας | iefimerida.gr