Προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης Μέρκελ – Σουλτς

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Η συμφωνία για συνασπισμό των δύο κομμάτων (CDU/CSU, SPD), προέκυψαν ύστερα από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση που διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα τα κόμματα εξετάζουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας.

Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24 ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων, όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δισ. οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις θεωρείται το αίτημα του SPD για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 42% στο 45%. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες εμμένουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή σε μηδενικό νέο δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το αίτημα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς η νέα κυβέρνηση να δώσει μεγάλο βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Μετά την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.