Μόνο σίγουρο δεν φαίνεται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Capital Economics, που «βλέπει» ένα καλοκαίρι με αρκετούς κινδύνους…
Στις εκτιμήσεις της για την Ευρωζώνη το 2017, η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων εκτιμά ότι μπορεί το Grexit να μην είναι επικείμενο, αλλά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων δανειστών θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.

Δυσοίωνη όμως είναι η εκτίμηση της Capital Economics για το καλοκαίρι, καθώς «βλέπει» αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας, αφού τότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες δόσεις αποπληρωμής.

Συγκεκριμένα, η Capital Economics αναφέρει για την Ελλάδα:

– Παρά το σερί σχετικά ενθαρρυντικών δεδομένων, η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση. Η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά τελικά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

– Ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα υγιές 0,8% το τρίτο τρίμηνο, το επίπεδό του παραμένει πάνω από 26% χαμηλότερο από εκείνο στις αρχές του 2008. Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η ανάπτυξη θα φρενάρει.

– Αν και η ανεργία μειώνεται αργά, παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 23% και οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι ακόμη βαθιά αρνητικό, ένας κακός οιωνός για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία- σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα- ήταν ήδη στο 37% των συνολικών δανείων το 2016.