Το νέο άρμα του Κατάρ κατασκευάζεται από ελληνική βιομηχανία!
Πρόκειται για το πλέον προηγμένο στον κόσμο άρμα μάχης LEOPARD  2Α7+.

Το Κατάρ παρουσίασε το νέο άρμα μάχης των ενόπλων δυνάμεών του, το Leopard 2Α7+. Τα εν λόγω άρματα είναι ο πλέον προηγμένος τύπος της οικογένειας Leopard II έως σήμερα και εκτιμάται ότι θα αντεπεξέλθει στις απαιτητικές συνθήκες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπεγράφη το 2013, αξίας 2,2 δισ. δολαρίων, το Κατάρ παρήγγειλε 62 άρματα του τύπου. Το Leopard 2A7+ βασίζεται στο Leopard 2 αλλά διαθέτει ψηφιοποιημένα και πολύ-λειτουργικά συστήματα με σκοπό την αυξημένη επιβιωσιμότητα. Διαθέτει επίσης βελτιωμένο σύστημα ψύξης.

Το Leopard 2A7+ διαθέτει κινητήρα ντίζελ MTU MB 873 ισχύος 1.500 ΗΡ. Είναι εξοπλισμένο με λειόκαννο πυροβόλο Rheinmetall 120mm L/55. Το σύστημα ελέγχου πυρός ελέγχεται από υπολογιστή και το άρμα διαθέτει θερμικά οπτικά για ημέρα και νύκτα για τον αρχηγό πληρώματος και τον σκοπευτή.

Παράλληλα, διαθέτει τον πλέον βελτιωμένο θώρακα των αρμάτων της οικογένειας, σύστημα εξαερισμού και στην οροφή του πύργου σύστημα FLW 200 remote weapon station (RWS) με βαρύ πολυβόλο των 12,7mm.

Αποτέλεσμα εικόνας για leopard 2hel

Μέχρι πρότινος, ο πιο προηγμένος τύπος της οικογένειας Leopard, ήταν το Leopard 2HEL, εξέλιξη του τύπου 2Α6, του Ελληνικού Στρατού. Πάντως, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, ή λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα σκαριά το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Άρμα Μάχης, δεν προβλέπεται τα ελληνικά άρματα να αναβαθμιστούν στο επίπεδο του 2Α7+.

Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή

Το project του Κατάρ έχει και ελληνικό ενδιαφέρον γιατί η κατασκευάστρια KMW επέλεξε τη ΜΕΤΚΑ για τη βιομηχανοποίηση του χαλύβδινου σκάφους και του πύργου των 62 Αρμάτων Μάχης του Κατάρ. Η συμφωνία ανέρχεται σε 56,5 εκατ. ευρώ.
Η ΜΕΤΚΑ και η KMW έθεσαν ήδη από το 2003 τις βάσεις της συνεργασίας τους κατά τη συμπαραγωγή των Αρμάτων Μάχης τύπου LEOPARD 2-HEL του ελληνικού Στρατού, η οποία περιελάμβανε εκτεταμένη μεταφορά τεχνογνωσίας και σημαντικές επενδύσεις σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό στα δύο εργοστάσια της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο.

Σχετική εικόναΗ συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή του Leopard 2A7+, είναι το αποτέλεσμα της επιτυχούς εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο έχει πιστοποιήσει τη ΜΕΤΚΑ ως μία από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως, ικανή να εκτελέσει κατασκευαστικά έργα τέτοιων υψηλών απαιτήσεων και βεβαίως, θέτει ένα ορόσημο στην μακροχρόνια συνεργασία των δύο εταιρειών, ιδίως όσον αφορά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της τεχνογνωσίας στην ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

bankingnews.gr