Μπορεί να αποκλείει, σ’ όλους τους τόνους, ο κ. Τσίπρας τις…
πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, αλλά όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι διαπνέονται από προεκλογική λογική. Και πάντως, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός… πριν πεινάσει μαγειρεύει.

Μετά το «κοινωνικό μέρισμα», η κυβέρνηση -προφανώς και σε επικοινωνιακό αντιστάθμισμα στο συνέδριο της ΝΔ- επέλεξε, λίγο πριν βγει το 2017, να ρίξει ένα μπαράζ παροχών αλλά και γενικόλογων υποσχέσεων, σε στοχευμένες εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες τις οποίες ελπίζει να γοητεύσει και να κρατήσει στην γεμάτη ρωγμές δεξαμενή ψηφοφόρων της.

Το παράδοξο σ’ αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το αρνητικό γι’ αυτήν  κλίμα, όπως δείχνουν και τα ουσιαστικά αμετάβλητα δημοσκοπικά ευρήματα, είναι ότι αυτές οι παροχές είναι ήδη… προπληρωμένες, και μάλιστα πανάκριβα, από τους ίδιους τους αποδέκτες τους!

Το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» είναι ένα απειροελάχιστο αντίδωρο, έναντι των δυσβάστακτων  συνεχών και αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων, χάρη στις οποίες εξασφαλίσθηκε το πλεόνασμα. Ν’ αποστραγγίζεις την κοινωνία για να επαίρεσαι για πλεόνασμα 4,2 δισ, και να την… αλείβεις μέλι επιστρέφοντας της εφ’ άπαξ ένα υποπολλαπλάσιο εκείνων που της πήρες, είναι αμφίβολο αν, έστω, δημιουργεί πρόσκαιρες εντυπώσεις. Την στιγμή, μάλιστα, που μετά από λίγες μέρες, θα ισχύσουν οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το ΕΚΑΣ στους στους ντεσπεράντος συνταξιούχους ουσιαστικά καταργείται και θ’ αρχίσουν να εισπράττονται οι (προαποφασισμένοι…) νέοι φόροι, ύψους περίπου 2 δισ ευρώ, ενώ και όσοι βγουν στην σύνταξη μετά την 1/1/2018 θα δουν τις συντάξεις (στις οποίες υπολόγιζαν) μειωμένες έως και 305!

Το ίδιο ισχύει και με τις τελευταίες παροχές, τα 400 ευρώ εφ’ άπαξ επίδομα που εξήγγειλε η κ. Αχτσιόγλου για τους νέους άνεργους, μέχρι 24 ετών, καθώς επίσης και το «έκτακτο βοήθημα» των 650 ευρώ που εξαγγέλθηκαν στο «συνέδριο» της κυβέρνησης στη δυτική Αττική. Και αφορά αυτούς που έχασαν την δουλειά τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.

Προεκλογικής φύσεως και καθαρά εντυπωσιοθηριακής στόχευσης  κρίνεται και η εξαγγελία του πρωθυπουργού, χθες στην Μάνδρα, περί ιδρύσεως… Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην περιοχή. Με δεδομένο ότι ένα από τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα της ανώτατης παιδείας είναι ο επί δεκαετίες κατακερματισμός των πανεπιστημιακών σχολών σε… πόλεις και  κωμοπόλεις, για μικροκομματικούς-ψηφοθηρικούς λόγους «τόνωσης της ντόπιας αγοράς», και προεξαγγελθείσα πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου η κατάργηση, συγχώνευση και εξορθολογισμός των περίπου…150 πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά την επικράτεια…

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης, εκτός από αντίδραση έναντι της ΝΔ που διατηρεί το σημαντικό (δημοσκοπικό) προβάδισμα, κρίνεται ότι κατατείνουν στο να κατευνάσουν τις «ριζοσπαστικές» εσωκομματικές αντιδράσεις, κυρίως των «53», που κορυφώνονται με καταγγελίες περί εγκατάλειψης  των «αριστερών οραμάτων» και αρχών, και με ευθείες βολές εναντίον της  συνεχιζόμενης (παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας) συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, συνεργασία την οποία, πλέον, χαρακτηρίζουν «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή