Του Βασίλη Καπούλα

«Oι Αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή θα τεθούν σε κίνδυνο. Ετοιμάστε σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ξεσπάσουν συγκρούσεις και τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές Αμερικανών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εμπλοκή» Αυτό ήταν το μήνυμα του επιτελείου Ν.Τραμπ γι αυτό που έρχεται σε λίγες ώρες. Το Ισραήλ ταυτόχρονα κήρυξε αιφνιδιαστικά πριν λίγο επιχειρησιακά τα F-35 Adir ενώ χιλιάδες έφεδροι παρουσιάστηκαν στις μονάδες για την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση -προσομοίωση πολέμου του Ισραήλ τα τελευταία 25 χρόνια!

Δείτε το Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα

Less than a year after landing in Israel, the “Adir” (F-35I) has been declared operational >>> https://t.co/fR6xHzrAcv pic.twitter.com/kTUliuLhkt

— Israeli Air Force (@IAFsite) December 6, 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε διαταγή σε αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή να είναι έτοιμες για εμπλοκή και να μεταφερθούν πιο κοντά στις χώρες που πρόκειται να ξεσπάσουν εστίες συγκρούσεων.

Σύμφωνα με Αμερικανό Αξιωματούχο, μέτρα και σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν μελετηθεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ηδη οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Οχθη.

Μόνο οι επίσημες, “απαραίτητες” μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις IDF, η Αστυνομία, οι συνοριοφύλακες βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό καθώς Φατάχ και Χαμάς κάλεσαν σε «ημέρες οργής» σε Βηθλεέμ, Hevron και κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.

Δείτε Βίντεο, Καίνε αμερικανικές σημαίες και τον Ν.Τραμπ

Last night in #Bethlehem #Palestinian burn photos of #Trump in protest of his Jerusalem announcement expected today pic.twitter.com/hJwsRURemD

— Nasser Atta (@nasseratta5) December 6, 2017

יום זעם בגדה: צה»ל נערך למהומות | חמאס הכריז על יום זעם ובכיר פת»ח התריע מעימותים אלימים. ארה»ב פרסמה אזהרת מסע לירושלים וליו»ש https://t.co/6Q75Mzyi9X @ohadh1@daniel__roni pic.twitter.com/1hZRcaF8TR

— חדשות 2 (@Channel2News) December 6, 2017

Οι IDF, Shin Bet, συνοριοφύλακες και Αστυνομία συνέλαβαν το βράδυ 8 Μουσουλμάνους που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε Judea-Samaria και στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Από την πλευρά του το Ισραήλ ξεκίνησε αιφνιδιαστικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και των εφέδρων ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας.

To Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ισραήλ κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση τους εφέδρους. Βγήκαν τα όπλα από τις αποθήκες στην βόρεια πόλη του Ισραήλ Karmiel.

Αρματα μάχης, 60 στρατιωτικά οχήματα, και στρατιωτικά φορτηγά κινητοποιήθηκαν αμέσως.

«Στόχος είναι η άμεση βελτίωση της ετοιμότητας μάχης μας και η ετοιμότητα του οπλισμού μας» είπε ο Ισραηλινός Στρατηγός.

Το σενάριο προβλέπει ένοπλη σύγκρουση με τον εχθρό και την χρήση αρμάτων μάχης και μονάδων πυροβολικού για την ενίσχυση της άμυνας.

Μηχανικό και μεταφορικές μονάδες βρίσκονται 20-30 χλμ πίσω από το πεδίο της μάχης.

«Οι μονάδες εφοδιασμού και το υγειονομικό μπαίνουν σε κανονική προσομοίωση πολέμου».

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς τέτοια άσκηση δεν έχει λάβει χώρα τα τελευταία 25 χρόνια..

Οι έφεδροι έδειξαν φοβερή αποφασιστικότητα ανταπόκρισης στο καθήκον. Πάνω από το 75% εμφανίστηκαν αμέσως στις μονάδες τους.

Δείτε εικόνες